Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Teruggave vermogenstaks voor beperkt aantal spaarders

Alleen bij tijdig individueel bezwaar tegen aanslag

Alleen bij tijdig individueel bezwaar tegen aanslag

Vlak voor Kerst deed de Hoge Raad een opzienbarende uitspraak: de Belastingdienst moet een spaarder compenseren voor teveel betaalde belasting in box 3. Dit gaf alle spaarders de hoop dat ook zij een teruggave tegemoet kunnen zien. De kans is echter klein dat dit werkelijk aan de orde is.

Meer dan miljoen spaarders lopen teruggave mis

Het FD is diep in de materie gedoken en komt tot de volgende conclusie: Meer dan een miljoen spaarders lopen fiscale teruggave mis door wetswijziging. Alleen wie tijdig individueel bezwaar heeft gemaakt tegen de belastingaanslag van het betreffende jaar heeft een sterke positie en mag een teruggave van een deel van de box 3 belasting verwachten. De rest heeft wellicht het nakijken.

Aanpassing massaalbezwaarprocedure

In 2016 is er een aanpassing doorgevoerd in de zogeheten ‘massaalbezwaarprocedure’. Om mee te mogen doen aan een massale procedure moet een belastingplichtige individueel en tijdig bezwaar gemaakt hebben tegen de belastingaanslag. Tijdig houdt in: binnen zes weken na de definitieve aanslag. Voor het belastingjaar 2017 hebben meer dan 60.000 bezwaar ingediend – zij komen door de uitspraak van de Hoge Raad in aanmerking voor compensatie.

Individueel en tijdig bezwaar vereist

Voordat deze wijziging werd doorgevoerd liepen alle belastingplichtigen automatisch mee in een massaalbezwaarprocedure. Individueel bezwaar was dan niet nodig. De inperking van de rechten van belastingplichtigen is doorgevoerd zonder dat er veel aandacht aan is besteed – het was onderdeel van een groter pakket aan belastingmaatregelen. De wijziging is destijds geruisloos door de Tweede Kamer aanvaard.

Kans op teruggave klein

De kans lijkt klein dat belastingplichtigen die geen individueel bezwaar hebben gemaakt geld terug gaan krijgen.

Politiek kan anders besluiten

De vraag is of de politiek bereid is om hier iets aan te doen – daarover doen politici nog geen heldere uitspraken. Daarbij speelt een rol dat nog niet duidelijk is hoeveel geld de staat hiervoor zou moeten vrijmaken.

Route ambtshalve vermindering

Sommige juristen wijzen op de route van het aanvragen van een ‘Ambtshalve vermindering’ van de belastingaanslag. Hierbij gaat het om een vermindering van de aanslag omdat de aanslag achteraf onjuist blijkt te zijn.

Nieuwe rechterlijke uitspraak

De meningen verschillen over de vraag hoe kansrijk deze route is. De vermindering hoeft namelijk niet toegepast te worden als de onjuistheid voortkomt uit nieuwe rechterlijke uitspraken die gedaan zijn nadat de aanslag is vastgesteld. Dat is hier aan de orde. Echter: er is een mogelijkheid dat deze regel niet toegepast mag worden omdat het hier gaat om een heffing die in strijd is met het eigendomsrecht.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek