HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Teruggave vermogenstaks voor beperkt aantal spaarders

Alleen bij tijdig individueel bezwaar tegen aanslag

Alleen bij tijdig individueel bezwaar tegen aanslag

Vlak voor Kerst deed de Hoge Raad een opzienbarende uitspraak: de Belastingdienst moet een spaarder compenseren voor teveel betaalde belasting in box 3. Dit gaf alle spaarders de hoop dat ook zij een teruggave tegemoet kunnen zien. De kans is echter klein dat dit werkelijk aan de orde is.

Meer dan miljoen spaarders lopen teruggave mis

Het FD is diep in de materie gedoken en komt tot de volgende conclusie: Meer dan een miljoen spaarders lopen fiscale teruggave mis door wetswijziging. Alleen wie tijdig individueel bezwaar heeft gemaakt tegen de belastingaanslag van het betreffende jaar heeft een sterke positie en mag een teruggave van een deel van de box 3 belasting verwachten. De rest heeft wellicht het nakijken.

Aanpassing massaalbezwaarprocedure

In 2016 is er een aanpassing doorgevoerd in de zogeheten ‘massaalbezwaarprocedure’. Om mee te mogen doen aan een massale procedure moet een belastingplichtige individueel en tijdig bezwaar gemaakt hebben tegen de belastingaanslag. Tijdig houdt in: binnen zes weken na de definitieve aanslag. Voor het belastingjaar 2017 hebben meer dan 60.000 bezwaar ingediend – zij komen door de uitspraak van de Hoge Raad in aanmerking voor compensatie.

Individueel en tijdig bezwaar vereist

Voordat deze wijziging werd doorgevoerd liepen alle belastingplichtigen automatisch mee in een massaalbezwaarprocedure. Individueel bezwaar was dan niet nodig. De inperking van de rechten van belastingplichtigen is doorgevoerd zonder dat er veel aandacht aan is besteed – het was onderdeel van een groter pakket aan belastingmaatregelen. De wijziging is destijds geruisloos door de Tweede Kamer aanvaard.

Kans op teruggave klein

De kans lijkt klein dat belastingplichtigen die geen individueel bezwaar hebben gemaakt geld terug gaan krijgen.

Politiek kan anders besluiten

De vraag is of de politiek bereid is om hier iets aan te doen – daarover doen politici nog geen heldere uitspraken. Daarbij speelt een rol dat nog niet duidelijk is hoeveel geld de staat hiervoor zou moeten vrijmaken.

Route ambtshalve vermindering

Sommige juristen wijzen op de route van het aanvragen van een ‘Ambtshalve vermindering’ van de belastingaanslag. Hierbij gaat het om een vermindering van de aanslag omdat de aanslag achteraf onjuist blijkt te zijn.

Nieuwe rechterlijke uitspraak

De meningen verschillen over de vraag hoe kansrijk deze route is. De vermindering hoeft namelijk niet toegepast te worden als de onjuistheid voortkomt uit nieuwe rechterlijke uitspraken die gedaan zijn nadat de aanslag is vastgesteld. Dat is hier aan de orde. Echter: er is een mogelijkheid dat deze regel niet toegepast mag worden omdat het hier gaat om een heffing die in strijd is met het eigendomsrecht.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen