Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 8 maart 2022, 08:32
#belasting #huizenmarkt

De onroerendzaakbelasting (ozb) ligt dit jaar ruim hoger dan in 2021, net als de afvalstoffenheffing. De gemiddelde huiseigenaar is daardoor 3% meer kwijt aan woonlasten die aan de gemeente betaald worden.

Ozb gemiddeld 3,4% hoger 

Vereniging Eigen Huis heeft een woonlastenonderzoek gedaan onder 345 (= alle) gemeenten in Nederland. Daaruit bleek dat de onroerendezaakbelasting dit jaar gemiddeld 3,4% hoger ligt dan vorig jaar.

Stijging gemeentelijke woonlasten

Uitschieters tot 31% omhoog en 40% omlaag

Dit gemiddelde zegt niet veel over de ontwikkeling per gemeente: de verschillen zijn groot. Zo stijgt de ozb in Landsmeer met maar liefst 31%, in Papendrecht en Hoorn met meer dan 25%. Er zijn ook gemeenten waar de ozb daalt. In Weesp bijvoorbeeld - dat is samengevoegd met Amsterdam - met maar liefst 40%. Van de 345 gemeenten verhogen 21 de ozb met meer dan 10% - bij nog eens 65 gemeenten is dat meer dan 5%.

Tekorten in de jeugdzorg

De motivatie die gemeenten geven voor de verhoging van de ozb is veelal het dekken van de tekorten de ontstaan bij de uitvoering van de Wmo- en jeugdzorg. Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis zegt hierover:

“Het kabinet moet gemeenten structureel voldoende geld geven om opgedragen rijkstaken, zoals de jeugdzorg uit te voeren. Gebeurt dat niet dan is de kans groot dat steeds meer gemeenten de ozb moeten verhogen. Huiseigenaren laten opdraaien voor tekorten in de jeugdzorg is voor de vereniging onverteerbaar. Dat probleem moet op een andere manier worden opgelost”

Afvalstoffenheffing

Ook de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk in 2022. De gemiddelde stijging ligt op 4% - ook weer met grote onderlinge verschillen. Elke gemeente stelt zelf de tarieven vast. Zo stijgt de heffing in Brielle met ruim 50%, terwijl inwoners van Harderwijk en Berkelland juist ruim 20% minder gaan betalen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.