Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOnroerende zaakbelasting en afvalstoffenheffing stijgen
De onroerendzaakbelasting (ozb) ligt dit jaar ruim hoger dan in 2021, net als de afvalstoffenheffing. De gemiddelde huiseigenaar is daardoor 3% meer kwijt aan woonlasten die aan de gemeente betaald worden.
Vereniging Eigen Huis heeft een woonlastenonderzoek gedaan onder 345 (= alle) gemeenten in Nederland. Daaruit bleek dat de onroerendezaakbelasting dit jaar gemiddeld 3,4% hoger ligt dan vorig jaar.
Dit gemiddelde zegt niet veel over de ontwikkeling per gemeente: de verschillen zijn groot. Zo stijgt de ozb in Landsmeer met maar liefst 31%, in Papendrecht en Hoorn met meer dan 25%. Er zijn ook gemeenten waar de ozb daalt. In Weesp bijvoorbeeld - dat is samengevoegd met Amsterdam - met maar liefst 40%. Van de 345 gemeenten verhogen 21 de ozb met meer dan 10% - bij nog eens 65 gemeenten is dat meer dan 5%.
De motivatie die gemeenten geven voor de verhoging van de ozb is veelal het dekken van de tekorten de ontstaan bij de uitvoering van de Wmo- en jeugdzorg. Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis zegt hierover:
“Het kabinet moet gemeenten structureel voldoende geld geven om opgedragen rijkstaken, zoals de jeugdzorg uit te voeren. Gebeurt dat niet dan is de kans groot dat steeds meer gemeenten de ozb moeten verhogen. Huiseigenaren laten opdraaien voor tekorten in de jeugdzorg is voor de vereniging onverteerbaar. Dat probleem moet op een andere manier worden opgelost”
Ook de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk in 2022. De gemiddelde stijging ligt op 4% - ook weer met grote onderlinge verschillen. Elke gemeente stelt zelf de tarieven vast. Zo stijgt de heffing in Brielle met ruim 50%, terwijl inwoners van Harderwijk en Berkelland juist ruim 20% minder gaan betalen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.