Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 9 maart 2022, 08:30
#belasting #huis kopen

Het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden voor de aankoop van een woning gaat volgend jaar fors omlaag. De zogeheten 'jubelton' is al in 2023 bij lange na geen ton meer: het wordt € 27.231. Op dit moment kan de belastingvrije schenking nog € 106.671 bedragen.

Jubelton verdwijnt in 2024

Het afschaffen van de jubelton staat al langer op de planning. Per 2024 komt de maatregel te vervallen. De Tweede Kamer zag het liefst dat deze voordelige maatregel al per 2023 geschrapt zou worden. Dat kan volgens het kabinet om technische redenen niet - verlagen was wel een mogelijkheid.

Verlaging per 1 januari 2023

De uitkomst is dat er volgend jaar nog € 27.231 aan belastingvrije schenking mogelijk is - met als voorwaarde dat van het geld een woning aangekocht wordt door iemand in de leeftijd van 18 tot 40 jaar. Aan wie het bedrag geschonken wordt maakt daarbij niet uit: de jubelton is niet alleen bestemd voor schenkingen van ouders aan hun kinderen.

Jubelton : belastingvrij schenken voor aankoop woning

Schenking door ouders aan kinderen

Het nieuwe grensbedrag is gelijk aan de verhoogde belastingvrije schenking die ouders eenmalig aan hun kinderen mogen doen. Voor die schenking geldt geen verplicht bestedingsdoel.

Geen verdubbeling voor ouders

Deze twee belastingvrije schenkingen kunnen niet allebei gedaan worden, er is dus geen sprake van een verdubbeling van het bedrag voor schenking door ouders aan kinderen. Zowel ouders als willekeurige derden kunnen in 2023 dus € 27.231 belastingvrij schenken als de ontvanger tussen 18 en 40 jaar oud is. Bij de schenking door derden geldt daarbij de eis dat het geld besteed wordt aan de aankoop van een eigen woning.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.