Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Jubelton is in 2023 geen ton meer

Belastingvrije schenking voor aankoop eigen woning

Belastingvrije schenking voor aankoop eigen woning

Het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden voor de aankoop van een woning gaat volgend jaar fors omlaag. De zogeheten ‘jubelton’ is al in 2023 bij lange na geen ton meer: het wordt € 27.231. Op dit moment kan de belastingvrije schenking nog € 106.671 bedragen.

Jubelton verdwijnt in 2024

Het afschaffen van de jubelton staat al langer op de planning. Per 2024 komt de maatregel te vervallen. De Tweede Kamer zag het liefst dat deze voordelige maatregel al per 2023 geschrapt zou worden. Dat kan volgens het kabinet om technische redenen niet – verlagen was wel een mogelijkheid.

Verlaging per 1 januari 2023

De uitkomst is dat er volgend jaar nog € 27.231 aan belastingvrije schenking mogelijk is – met als voorwaarde dat van het geld een woning aangekocht wordt door iemand in de leeftijd van 18 tot 40 jaar. Aan wie het bedrag geschonken wordt maakt daarbij niet uit: de jubelton is niet alleen bestemd voor schenkingen van ouders aan hun kinderen.

Jubelton : belastingvrij schenken voor aankoop woning

Schenking door ouders aan kinderen

Het nieuwe grensbedrag is gelijk aan de verhoogde belastingvrije schenking die ouders eenmalig aan hun kinderen mogen doen. Voor die schenking geldt geen verplicht bestedingsdoel.

Geen verdubbeling voor ouders

Deze twee belastingvrije schenkingen kunnen niet allebei gedaan worden, er is dus geen sprake van een verdubbeling van het bedrag voor schenking door ouders aan kinderen. Zowel ouders als willekeurige derden kunnen in 2023 dus € 27.231 belastingvrij schenken als de ontvanger tussen 18 en 40 jaar oud is. Bij de schenking door derden geldt daarbij de eis dat het geld besteed wordt aan de aankoop van een eigen woning.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek