Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 30 maart 2022, 08:08
#betalen

De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde gisteren haar Visie op Betalen 2022-2025 - over de ontwikkelingen rondom het betalingsverkeer in ons land. 

Visie op Betalen van De Nederlandsche Bank

In het visie-document draait het om drie speerpunten:

  1. Verankeren van robuust en veilig betalingsverkeer
  2. Verzekeren van toegang tot betaalverkeer
  3. Versterken van betalingsverkeer in Europa en daarbuiten

Naast de drie speerpunten worden drie boxen benoemd, die alle speerpunten raken:

  • MVO in het betalingsverkeer
  • Convenant Contant Geld
  • Een digitale euro

Volledige Visie op Betalen 2022-2025

Betalingsverkeer digitaliseert snel

Het betalingsverkeer in ons land digitaliseert in een rap tempo. De cijfers laten duidelijk zien dat contactloos betalen de overhand neemt in Nederland:

Contactloos betalen neemt de overhand | DNB.nl
Afbeelding: DNB.nl

Risico's van digitalisering betalingsverkeer

DNB ziet ook zeker de risico's van al dat digitaal betalen. We zijn sterk afhankelijk van de elektronische infrastructuur die al die betaaltransacties mogelijk maakt. Storingen en cyberaanvallen kunnen voor enorme problemen zorgen. Er is een plan B nodig voor als pinbetalingen niet mogelijk zijn. Contant geld als vangnet raakt steeds verder naar de achtergrond. Bij de banken en DNB denken ze na over elektronische alternatieven, zoals offline pinnen en betalen via een QR-code.

Contant geld behouden

In al dat digitale geweld kan over het hoofd gezien worden dat er een groep mensen is die het lastig vindt om digitaal te betalen - of dat simpelweg niet wil. De afname van het aantal bankkantoren (van 16 per 100.000 inwoners in 2011 naar 4 in 2021) en geldautomaten (van 54 naar 28) plus de toename van het aantal winkels waar geen contante betaling meer mogelijk is geeft hen problemen.

Geldmaat: geldautomaat van de gezamenlijke banken

Afspraken, anders wetgeving

Banken, andere betaalpartijen en DNB gaan daarom afspraken maken die ervoor moeten zorgen dat contant geld beschikbaar blijft zolang groepen Nederlanders daarvan afhankelijk zijn. Lukt dat niet met afspraken, dan zal er wetgeving over moeten komen, zegt DNB.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.