Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

DNB wil contant geld behouden

Toegankelijk betalingsverkeer voor iedereen

Toegankelijk betalingsverkeer voor iedereen

De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde gisteren haar Visie op Betalen 2022-2025 – over de ontwikkelingen rondom het betalingsverkeer in ons land. 

Visie op Betalen van De Nederlandsche Bank

In het visie-document draait het om drie speerpunten:

  1. Verankeren van robuust en veilig betalingsverkeer
  2. Verzekeren van toegang tot betaalverkeer
  3. Versterken van betalingsverkeer in Europa en daarbuiten

Naast de drie speerpunten worden drie boxen benoemd, die alle speerpunten raken:

  • MVO in het betalingsverkeer
  • Convenant Contant Geld
  • Een digitale euro

Volledige Visie op Betalen 2022-2025

Betalingsverkeer digitaliseert snel

Het betalingsverkeer in ons land digitaliseert in een rap tempo. De cijfers laten duidelijk zien dat contactloos betalen de overhand neemt in Nederland:

Contactloos betalen neemt de overhand | DNB.nl
Afbeelding: DNB.nl

Risico’s van digitalisering betalingsverkeer

DNB ziet ook zeker de risico’s van al dat digitaal betalen. We zijn sterk afhankelijk van de elektronische infrastructuur die al die betaaltransacties mogelijk maakt. Storingen en cyberaanvallen kunnen voor enorme problemen zorgen. Er is een plan B nodig voor als pinbetalingen niet mogelijk zijn. Contant geld als vangnet raakt steeds verder naar de achtergrond. Bij de banken en DNB denken ze na over elektronische alternatieven, zoals offline pinnen en betalen via een QR-code.

Contant geld behouden

In al dat digitale geweld kan over het hoofd gezien worden dat er een groep mensen is die het lastig vindt om digitaal te betalen – of dat simpelweg niet wil. De afname van het aantal bankkantoren (van 16 per 100.000 inwoners in 2011 naar 4 in 2021) en geldautomaten (van 54 naar 28) plus de toename van het aantal winkels waar geen contante betaling meer mogelijk is geeft hen problemen.

Geldmaat: geldautomaat van de gezamenlijke banken

Afspraken, anders wetgeving

Banken, andere betaalpartijen en DNB gaan daarom afspraken maken die ervoor moeten zorgen dat contant geld beschikbaar blijft zolang groepen Nederlanders daarvan afhankelijk zijn. Lukt dat niet met afspraken, dan zal er wetgeving over moeten komen, zegt DNB.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek