Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremies in 2023 waarschijnlijk fors omhoog

Premie met 180 euro omhoog blijkt uit voorlopige berekeningen kabinet

Premie met 180 euro omhoog blijkt uit voorlopige berekeningen kabinet

De premie van de zorgverzekering kan in 2023 weleens veel duurder uitvallen. Uit voorlopige berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) blijkt dat de zorgpremie in 2023 tot wel 15 euro per maand duurder kan worden. De gemiddelde premie zou dan van ongeveer 125 euro naar liefst 140 euro stijgen.

Bekijk de actuele zorgpremies

Nominale zorgpremie

Bij deze verwachte verhoging gaat het om de nominale zorgpremie. Dat is een richtlijn van de overheid voor de zorgverzekeraars. Deze verwachting betekent niet dat alle zorgpremies ook werkelijk 15 euro per maand hoger worden. De overheid bepaalt de zorgpremie namelijk niet: dat mogen de zorgverzekeraars zelf doen.

In de afgelopen jaren was het vaak zo dat de werkelijke premieverhoging minder groot was dan het kabinet vooraf voorspelde. Dit lag overigens niet (altijd) aan het feit dat het kabinet de zorgkosten te hoog inschatte: de afgelopen jaren hebben veel zorgverzekeraars de financiële reserves gebruikt om de zorgpremies te drukken.

Werkelijke voorspelling op Prinsjesdag

De cijfers die vandaag naar buiten zijn gekomen, zijn niet door het kabinet naar buiten gebracht. Dit gebeurt pas op Prinsjesdag. De cijfers van vandaag zijn door de De Telegraaf naar buiten gebracht op basis van interne stukken van het kabinet rond de koopkrachtreparatie.

Het kabinet heeft ook al naar buiten gebracht dat het ongelukkig is dat de cijfers naar buiten zijn gebracht en benadrukt dat het om een inschatting gaat. De cijfers kunnen er volgens het kabinet in september nog heel anders uitzien. Een woordvoerder van het kabinet bevestigt wel dat de kans heel groot is dat er een stijging van de premies komt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek