Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 31 maart 2022, 14:28
#zorgverzekering

De premie van de zorgverzekering kan in 2023 weleens veel duurder uitvallen. Uit voorlopige berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) blijkt dat de zorgpremie in 2023 tot wel 15 euro per maand duurder kan worden. De gemiddelde premie zou dan van ongeveer 125 euro naar liefst 140 euro stijgen.

Bekijk de actuele zorgpremies

Nominale zorgpremie

Bij deze verwachte verhoging gaat het om de nominale zorgpremie. Dat is een richtlijn van de overheid voor de zorgverzekeraars. Deze verwachting betekent niet dat alle zorgpremies ook werkelijk 15 euro per maand hoger worden. De overheid bepaalt de zorgpremie namelijk niet: dat mogen de zorgverzekeraars zelf doen.

In de afgelopen jaren was het vaak zo dat de werkelijke premieverhoging minder groot was dan het kabinet vooraf voorspelde. Dit lag overigens niet (altijd) aan het feit dat het kabinet de zorgkosten te hoog inschatte: de afgelopen jaren hebben veel zorgverzekeraars de financiƫle reserves gebruikt om de zorgpremies te drukken.

Werkelijke voorspelling op Prinsjesdag

De cijfers die vandaag naar buiten zijn gekomen, zijn niet door het kabinet naar buiten gebracht. Dit gebeurt pas op Prinsjesdag. De cijfers van vandaag zijn door de De Telegraaf naar buiten gebracht op basis van interne stukken van het kabinet rond de koopkrachtreparatie.

Het kabinet heeft ook al naar buiten gebracht dat het ongelukkig is dat de cijfers naar buiten zijn gebracht en benadrukt dat het om een inschatting gaat. De cijfers kunnen er volgens het kabinet in september nog heel anders uitzien. Een woordvoerder van het kabinet bevestigt wel dat de kans heel groot is dat er een stijging van de premies komt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.