Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 19 april 2022, 09:19
#sparen #inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag bekend gemaakt dat er in het vierde kwartaal van 2021 een stuk minder gespaard is dan een jaar eerder. De besparingen daalden met bijna 5 miljard euro naar 17,1 miljard.

Stijgende prijzen

Dat er minder gespaard is komt vooral door een toename van de uitgaven. De consumptieve bestedingen namen flink toe ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020: er werd 9,6 miljard euro meer uitgegeven. Dat is deels te verklaren door de stijgende prijzen.

Coronabeperkingen

Daarnaast spelen de coronabeperkingen in het laatste kwartaal van 2020 een grote rol. Er kon toen een stuk minder. De uitgaven waren daardoor ook beperkt, en daarmee de besparingen hoog.

Besparingen Q4 2021 tov 2020 | CBS.nl
Bron: CBS.nl

Seizoensinvloeden

In de tabel is goed te zien dat de bestedingen en besparingen sterk afhankelijk zijn van het seizoen. In het tweede kwartaal van het jaar wordt er veel gespaard: dan wordt het vakantiegeld uitbetaald. In het derde kwartaal wordt datzelfde geld uitgegeven aan de zomervakantie - dan zijn de besparingen een stuk lager. Om die reden vergelijkt het CBS de cijfers van een kwartaal met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Inkomen flink gestegen - uitgaven nog meer

In het vierde kwartaal van 2021 is het beschikbare inkomen behoorlijk gestegen: er kwam 4,6 miljard euro bij. Doordat de consumptieve bestedingen toenamen met 9,6 miljard euro is het resultaat toch dat er zo'n 5 miljard euro minder gespaard werd.

Grote toename uitgaven horeca

De toename van de uitgaven zat procentueel voor een heel groot deel in de horecadiensten - niet verwonderlijk gezien de lockdown in 2020. Het ging daarbij maar voor een klein deel om prijsstijgingen, de toename zat vanzelfsprekend vooral in het volume.

Uitgaven verandering Q4 2021 tov 2020 | CBS.nl

Besparingen vooral naar woning

Wat hebben we met de besparingen van eind 2021 gedaan? Het overgrote deel is geïnvesteerd in 'niet -financieel bezit': vooral woningen. Sparen en beleggen in aandelen waren veel minder populair: de daling van de besparingen is duidelijk te zien in de categorie 'versterking financieel vermogen':

Aanwending besparingen Q4 2021 tov 2020 | CBS.nl

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.