Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nederland spaart minder

Stijgende prijzen zorgen voor hogere uitgaven

Stijgende prijzen zorgen voor hogere uitgaven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag bekend gemaakt dat er in het vierde kwartaal van 2021 een stuk minder gespaard is dan een jaar eerder. De besparingen daalden met bijna 5 miljard euro naar 17,1 miljard.

Stijgende prijzen

Dat er minder gespaard is komt vooral door een toename van de uitgaven. De consumptieve bestedingen namen flink toe ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020: er werd 9,6 miljard euro meer uitgegeven. Dat is deels te verklaren door de stijgende prijzen.

Coronabeperkingen

Daarnaast spelen de coronabeperkingen in het laatste kwartaal van 2020 een grote rol. Er kon toen een stuk minder. De uitgaven waren daardoor ook beperkt, en daarmee de besparingen hoog.

Besparingen Q4 2021 tov 2020 | CBS.nl
Bron: CBS.nl

Seizoensinvloeden

In de tabel is goed te zien dat de bestedingen en besparingen sterk afhankelijk zijn van het seizoen. In het tweede kwartaal van het jaar wordt er veel gespaard: dan wordt het vakantiegeld uitbetaald. In het derde kwartaal wordt datzelfde geld uitgegeven aan de zomervakantie – dan zijn de besparingen een stuk lager. Om die reden vergelijkt het CBS de cijfers van een kwartaal met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Inkomen flink gestegen – uitgaven nog meer

In het vierde kwartaal van 2021 is het beschikbare inkomen behoorlijk gestegen: er kwam 4,6 miljard euro bij. Doordat de consumptieve bestedingen toenamen met 9,6 miljard euro is het resultaat toch dat er zo’n 5 miljard euro minder gespaard werd.

Grote toename uitgaven horeca

De toename van de uitgaven zat procentueel voor een heel groot deel in de horecadiensten – niet verwonderlijk gezien de lockdown in 2020. Het ging daarbij maar voor een klein deel om prijsstijgingen, de toename zat vanzelfsprekend vooral in het volume.

Uitgaven verandering Q4 2021 tov 2020 | CBS.nl

Besparingen vooral naar woning

Wat hebben we met de besparingen van eind 2021 gedaan? Het overgrote deel is geïnvesteerd in ‘niet -financieel bezit’: vooral woningen. Sparen en beleggen in aandelen waren veel minder populair: de daling van de besparingen is duidelijk te zien in de categorie ‘versterking financieel vermogen’:

Aanwending besparingen Q4 2021 tov 2020 | CBS.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek