Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Veel minder sparen

Uitgaven hoger - er blijft minder over

Uitgaven hoger – er blijft minder over

In het eerste kwartaal van 2022 hebben Nederlanders minder gespaard dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers die bekendgemaakt zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vrije besparingen fors lager

Het CBS kijkt naar de ‘vrije besparingen’, berekend door de consumptieve bestedingen af te trekken van het beschikbare inkomen in een kwartaal. Dat beschikbare inkomen lag in de eerste drie maanden van 2022 ruim (7,1 miljard euro) hoger dan in 2021 – de uitgaven zijn echter veel meer gestegen (15,8 miljard euro). Per saldo zorgde dat voor een forse daling van de vrije besparingen: bijna 8,7 miljard euro minder. 

Beschikbaar inkomen Q1 2022 - CBS.nl

Invloed coronamaatregelen

Deze cijfers kunnen niet los gezien worden van de coronamaatregelen. In het eerste kwartaal van 2021 bevonden we ons in de lockdown, hadden daardoor veel minder mogelijkheden om geld uit te geven. Het eerste kwartaal van dit jaar speelde dat nog maar kort, net als in het eerste kwartaal van 2020. De besparingen zijn vergelijkbaar met die van twee jaar geleden.

Inflatie zorgt voor hogere uitgaven

Dat de uitgaven fors gestegen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar is niet verrassend gezien het niveau van de inflatie in Nederland. De prijzen zijn flink gestegen sinds vorig jaar: consumenten hebben meer geld nodig om hun reguliere bezigheden en aankopen te betalen.

Consumptieve bestedingen Q1 2022 | CBS

Spaarrente niet de oorzaak

Dat er minder gespaard is ligt waarschijnlijk niet aan de spaarrente. Het niveau van de spaarrente bevond zich in het eerste kwartaal van dit jaar dan wel op een dieptepunt – dat heeft consumenten er voorheen ook niet van weerhouden om flink te blijven sparen.

Sparen wordt weer interessanter

Inmiddels vertoont de spaarrente wel weer tekenen van stijging. Vooral bij de depositorentes zijn al behoorlijke verhogingen doorgevoerd en recent hebben enkele banken (in het buitenland) ook hun variabele spaarrente verhoogd. Met de aankomende renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) is de verwachting dat op termijn ook de rentes op spaargeld verder zullen stijgen.

Actuele spaarrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek