Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ECB zet rentestap van 0,5%

Verhoging rente om inflatie te beteugelen

Verhoging rente om inflatie te beteugelen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een grote rentestap gezet: gisteren werd bekend dat de centrale bank van Europa de rente in één keer verhoogt met 0,5%. 

Inflatie beteugelen met hogere rente

De verhoging van de ECB-rente heeft tot doel om de hoge inflatie te beteugelen. Idealiter bedraagt de inflatie ca 2% per jaar, in de maand juni bedroeg deze voor Nederland (CPI) 8,55%, voor de Eurozone was dat 8,64%.

Inflatie in Nederland, Europa en USA:  juli 2019 - juli 2022

Hoe zorgt hogere rente voor lagere inflatie?

De bedoeling van de renteverhoging is dat het de prijsstijgingen afremt. Bij een hogere rente is geld lenen duurder en sparen aantrekkelijker, waardoor mensen en bedrijven minder geld uitgeven. Dat zorgt voor een afname van de vraag op de markten, waardoor de prijzen minder hard stijgen.

Verhoging geen verrassing

Het was al langer bekend dat de ECB de rente zou gaan verhogen na de vergadering van juli. Eerder was gecommuniceerd dat dit waarschijnlijk zou gaan om een verhoging van 0,25%. Daarmee zou de rente nog wel negatief blijven: van -0,5% naar -0,25%.

Grotere stap dan aangekondigd

De rentestap werd groter dan aangekondigd: 0,5%. De rente komt daarmee op 0,0% – het einde van een 8 jaar durende periode van negatieve rente.

Verhoging rente

Crisisinstrument TPI

Naast de renteverhoging heeft de centrale bank ook een nieuw crisisinstrument gepresenteerd. Met het Transmissie Protectie Instrument (TPI).

Grote renteverschillen voorkomen

Hiermee willen ze voorkomen dat de eurozone uiteenvalt door te grote renteverschillen tussen eurolanden. Het instrument geeft de ECB de ruimte om bij buitenproportioneel hoge rentes in bepaalde landen staatsobligaties op te kopen. Niet om renteverschillen weg te nemen of om in te zetten bij politieke onrust, puur om speculatie tegen een land of de monetaire unie te kunnen bestrijden.

Wil je een beetje op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Meld je NU aan voor onze gratis Updates in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Marieke van vrijdag juli 22, 2022 09:59
    Dag Marieke, je zou het idd verwachten, maar deze renteverhoging was blijkbaar al ingecalculeerd in de laatste prijsstijgingen. Zoals je ziet in de rente vandaag zelfs 18% gedaald. De banken volgen in de regel de trend van de kapitaalmarktrente, maar met een lichte vertraging. Tot op heden zijn ze hier nog terughoudend mee gebleven. Ik verwacht wel met de enorme daling vandaag dat er verschillende banken zijn die volgende week een renteverlaging gaan doorvoeren.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek