Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 22 juli 2022, 08:35
#algemene rentes

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een grote rentestap gezet: gisteren werd bekend dat de centrale bank van Europa de rente in één keer verhoogt met 0,5%. 

Inflatie beteugelen met hogere rente

De verhoging van de ECB-rente heeft tot doel om de hoge inflatie te beteugelen. Idealiter bedraagt de inflatie ca 2% per jaar, in de maand juni bedroeg deze voor Nederland (CPI) 8,55%, voor de Eurozone was dat 8,64%.

Inflatie in Nederland, Europa en USA:  juli 2019 - juli 2022

Hoe zorgt hogere rente voor lagere inflatie?

De bedoeling van de renteverhoging is dat het de prijsstijgingen afremt. Bij een hogere rente is geld lenen duurder en sparen aantrekkelijker, waardoor mensen en bedrijven minder geld uitgeven. Dat zorgt voor een afname van de vraag op de markten, waardoor de prijzen minder hard stijgen.

Verhoging geen verrassing

Het was al langer bekend dat de ECB de rente zou gaan verhogen na de vergadering van juli. Eerder was gecommuniceerd dat dit waarschijnlijk zou gaan om een verhoging van 0,25%. Daarmee zou de rente nog wel negatief blijven: van -0,5% naar -0,25%.

Grotere stap dan aangekondigd

De rentestap werd groter dan aangekondigd: 0,5%. De rente komt daarmee op 0,0% - het einde van een 8 jaar durende periode van negatieve rente.

Verhoging rente

Crisisinstrument TPI

Naast de renteverhoging heeft de centrale bank ook een nieuw crisisinstrument gepresenteerd. Met het Transmissie Protectie Instrument (TPI).

Grote renteverschillen voorkomen

Hiermee willen ze voorkomen dat de eurozone uiteenvalt door te grote renteverschillen tussen eurolanden. Het instrument geeft de ECB de ruimte om bij buitenproportioneel hoge rentes in bepaalde landen staatsobligaties op te kopen. Niet om renteverschillen weg te nemen of om in te zetten bij politieke onrust, puur om speculatie tegen een land of de monetaire unie te kunnen bestrijden.

Wil je een beetje op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Meld je NU aan voor onze gratis Updates in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.