Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 18 augustus 2022, 08:24
#zorgverzekering

Het kabinet wil de vrije zorgkeuze bij de meeste zorgverzekeringen afschaffen. Dit blijkt uit een voorstel dat is neergelegd bij zeventien zorgorganisaties. Het idee is om voor natura- en budgetpolissen de vrije keuze van zorgverlener te schrappen.

Vrije zorgkeuze 

Op dit moment is vrije zorgkeuze een recht van de verzekerde: voor zorg uit de basisverzekering mag iedereen de zorgverlener inschakelen die hij of zij wil.

Niet-gecontracteerde zorg: deels vergoed

Bij natura- en budgetpolissen geldt wel dat de vergoeding vaak niet volledig is als het gaat om een niet door de verzekeraar gecontracteerde zorgverlener. De vergoeding is bijvoorbeeld 75% of nog wat lager - de rest van de kosten moet de verzekerde zelf betalen.

Zorgverzekeringen vergelijken 

Schrappen vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Het voorstel van het kabinet is nu dat de verplichting om een deel van niet-gecontracteerde zorg te vergoeden gaat verdwijnen.

Kosten volledig voor eigen rekening

Als dat doorgaat kunnen verzekeraars ervoor kiezen om voor zorg bij zorginstellingen waar ze geen afspraken mee hebben helemaal niet te vergoeden. Kiest de verzekerde alsnog voor die zorgverlener, dan is dat volledig voor eigen rekening.

Zorgkosten voor eigen rekening

Alleen voor natura- en budgetpolissen

Dit plan geldt alléén voor natura- en budgetpolissen. Bij restitutiepolissen wordt niet-gecontracteerde zorg vaak volledig vergoed. Deze polissen zijn echter flink duurder dan de zorgverzekeringen die gebaseerd zijn op zorg in natura en budgetpolissen.

Alles over soorten zorgverzekeringen

Integraal Zorgakkoord 

Vooralsnog is het een plan, geen feit. Het staat in het conceptplan voor het Integraal Zorgakkoord, dat ingevoerd zou moeten worden in 2023.

Wachten op Prinsjesdag

De verwachting is dat er op Prinsjesdag meer bekend is - het Integraal Zorgakkoord zou onderdeel moeten worden van de begroting voor 2023, die op de 3e dinsdag van september gepresenteerd wordt.

Op de hoogte blijven van nieuws over zorgverzekeringen?

Meld je NU aan voor onze Update in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.