Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgverzekering: afschaffen vrije zorgkeuze?

Natura en budgetpolissen zonder vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg

Natura en budgetpolissen zonder vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg

Het kabinet wil de vrije zorgkeuze bij de meeste zorgverzekeringen afschaffen. Dit blijkt uit een voorstel dat is neergelegd bij zeventien zorgorganisaties. Het idee is om voor natura- en budgetpolissen de vrije keuze van zorgverlener te schrappen.

Vrije zorgkeuze 

Op dit moment is vrije zorgkeuze een recht van de verzekerde: voor zorg uit de basisverzekering mag iedereen de zorgverlener inschakelen die hij of zij wil.

Niet-gecontracteerde zorg: deels vergoed

Bij natura- en budgetpolissen geldt wel dat de vergoeding vaak niet volledig is als het gaat om een niet door de verzekeraar gecontracteerde zorgverlener. De vergoeding is bijvoorbeeld 75% of nog wat lager – de rest van de kosten moet de verzekerde zelf betalen.

Zorgverzekeringen vergelijken 

Schrappen vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Het voorstel van het kabinet is nu dat de verplichting om een deel van niet-gecontracteerde zorg te vergoeden gaat verdwijnen.

Kosten volledig voor eigen rekening

Als dat doorgaat kunnen verzekeraars ervoor kiezen om voor zorg bij zorginstellingen waar ze geen afspraken mee hebben helemaal niet te vergoeden. Kiest de verzekerde alsnog voor die zorgverlener, dan is dat volledig voor eigen rekening.

Zorgkosten voor eigen rekening

Alleen voor natura- en budgetpolissen

Dit plan geldt alléén voor natura- en budgetpolissen. Bij restitutiepolissen wordt niet-gecontracteerde zorg vaak volledig vergoed. Deze polissen zijn echter flink duurder dan de zorgverzekeringen die gebaseerd zijn op zorg in natura en budgetpolissen.

Alles over soorten zorgverzekeringen

Integraal Zorgakkoord 

Vooralsnog is het een plan, geen feit. Het staat in het conceptplan voor het Integraal Zorgakkoord, dat ingevoerd zou moeten worden in 2023.

Wachten op Prinsjesdag

De verwachting is dat er op Prinsjesdag meer bekend is – het Integraal Zorgakkoord zou onderdeel moeten worden van de begroting voor 2023, die op de 3e dinsdag van september gepresenteerd wordt.

Op de hoogte blijven van nieuws over zorgverzekeringen?

Meld je NU aan voor onze Update in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek