Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 23 september 2022, 10:16
#huizenmarkt #huis kopen

De huizenprijzen in Nederland zijn in de maand augustus nauwelijks duurder geworden dan in juli van dit jaar. Ten opzichte van augustus 2021 eerder stegen de prijzen nog wel met bijna 12%, maar er is duidelijk sprake van een verdere afvlakking van de prijsstijgingen.

Stijging prijzen bestaande koopwoningen op jaarbasis

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft samen met het Kadaster gemeld dat de huizenprijzen in augustus 2022 11,9% hoger lagen. Dit doet vermoeden dat woningen in ons land nog steeds fors duurder worden. Dit percentage komt echter voort uit de vergelijking met de prijzen in augustus 2021.

Grote verandering op de woningmarkt

Bij de vergelijking op jaarbasis is 11,9% relatief laag - begin 2022 was dit nog boven de 20%. Aan de grafiek van de prijsstijgingen is duidelijk te zien dat er een grote verandering gaande is op de woningmarkt:

Ontwikkeling huizenprijzen tm augustus 2022 | CBS.nl

Minieme verlaging op maandbasis

De stijging op jaarbasis gaat hard naar beneden - dat maakt het extra interessant om te kijken wat er op maandbasis gebeurt met de huizenprijzen. Daarvoor publiceert het CBS de prijsindex van bestaande koopwoningen. Deze index gaat om het werkelijke niveau van de prijzen, niet om de vergelijking met vorig jaar.

Prijsindex bestaande koopwoningen tm augustus 2022 | CBS.nl

In juli stond de prijsindex op 189,2 - voor augustus kwam deze uit op 189. In feite is er dus sprake van een minieme verlaging van de gemiddelde huizenprijs in Nederland. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.