Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 16 januari 2023, 08:40
#zorgverzekering

Er staat een verandering op stapel in het eigen risico voor de zorg. In elke basisverzekering is een verplicht eigen risico verwerkt van € 385 per volwassen verzekerde. Het kabinet heeft besloten dat de regels rondom dat eigen risico gaan veranderen.

Per behandeling € 150 als eigen risico

Uit de besluitenlijst van de ministerraad blijkt dat de belasting van het eigen risico straks beperkt wordt tot € 150 per behandeling.

Zorg betaalbaarder voor patiënten

Daardoor wordt dan niet het volledige eigen risico verbruikt door één behandeling. Dat moet zorg voor patiënten betaalbaarder maken.

Zorg kosten - eigen risico

Zorgkosten en zorgpremies drukken

Naast de kostenverlaging voor de patiënt hoopt het kabinet op een ander effect: dat verzekerden beter nadenken over een volgende behandeling in hetzelfde jaar.

Tweede en derde behandeling niet meer 'gratis'

Wanneer het eigen risico door bijvoorbeeld een operatie al volledig is opgesoupeerd kunnen volgende behandelingen aanvoelen als 'gratis', waardoor er eerder om gevraagd kan worden. Met deze maatregel zijn er aan een volgende behandeling wederom kosten verbonden via het eigen risico. Door deze prikkel hoopt het kabinet de zorgkosten - en daarmee de zorgpremies - te drukken.

Invoering: 2024 of eerder

Het is nog niet volledig duidelijk per wanneer de nieuwe regel gaat gelden. De kans is groot dat dit per 2024 is, maar wellicht kan de wijziging al dit jaar doorgevoerd worden.

Zorgverzekeringen vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.