Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Eigen risico zorg beperkt per behandeling

Zelf te dragen kosten spreiden over meer behandelingen

Zelf te dragen kosten spreiden over meer behandelingen

Er staat een verandering op stapel in het eigen risico voor de zorg. In elke basisverzekering is een verplicht eigen risico verwerkt van € 385 per volwassen verzekerde. Het kabinet heeft besloten dat de regels rondom dat eigen risico gaan veranderen.

Per behandeling € 150 als eigen risico

Uit de besluitenlijst van de ministerraad blijkt dat de belasting van het eigen risico straks beperkt wordt tot € 150 per behandeling.

Zorg betaalbaarder voor patiënten

Daardoor wordt dan niet het volledige eigen risico verbruikt door één behandeling. Dat moet zorg voor patiënten betaalbaarder maken.

Zorg kosten - eigen risico

Zorgkosten en zorgpremies drukken

Naast de kostenverlaging voor de patiënt hoopt het kabinet op een ander effect: dat verzekerden beter nadenken over een volgende behandeling in hetzelfde jaar.

Tweede en derde behandeling niet meer ‘gratis’

Wanneer het eigen risico door bijvoorbeeld een operatie al volledig is opgesoupeerd kunnen volgende behandelingen aanvoelen als ‘gratis’, waardoor er eerder om gevraagd kan worden. Met deze maatregel zijn er aan een volgende behandeling wederom kosten verbonden via het eigen risico. Door deze prikkel hoopt het kabinet de zorgkosten – en daarmee de zorgpremies – te drukken.

Invoering: 2024 of eerder

Het is nog niet volledig duidelijk per wanneer de nieuwe regel gaat gelden. De kans is groot dat dit per 2024 is, maar wellicht kan de wijziging al dit jaar doorgevoerd worden.

Zorgverzekeringen vergelijken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek