Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenmarkt serieus omgeslagen

NVM meldt groter aanbod en lagere prijzen

NVM meldt groter aanbod en lagere prijzen

De situatie op de huizenmarkt is in een hoog tempo veranderd. Aan het eind van afgelopen maand (maart 2023) stonden er 31.000 te koop. Dat is bijna het dubbele in vergelijking met eind maart vorig jaar. Bovendien daalde de gemiddelde prijs voor een koopwoning met meer dan 8%: de grootste daling in tien jaar.

Huis verkopen

Cijfers makelaarsvereniging NVM

Veel meer aanbod en lagere prijzen, dat is de samenvatting van het kwartaalnieuws van makelaarsvereniging NVM: Woningmarkt naar nieuw evenwicht.

Minder woningen verkocht

In het eerste kwartaal van 2023 werden 28.500 woningen verkocht: 2% minder dan in het eerste kwartaal van 2022 en 13% minder dan in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Meer huizen te koop

Het aantal te koop staande woningen is bijna verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Wel ligt het 9% lager dan eind vorig jaar. Het zijn er nu ruim 31.000. 

Aantal te koop staande woningen tm Q1 2023 | NVM

Huizenprijzen duidelijk lager

De gemiddelde verkoopprijs is flink gedaald, kwam aan het eind van vorig kwartaal uit op € 394.000. Dat is 3,6% minder dan het vierde kwartaal van 2022 en 8,2% lager dan een jaar eerder. De markt is duidelijk omgeslagen: in 2021 steeg de huizenprijs nog met ca. 20% op jaarbasis.

Denk je na over het kopen van een huis en wil je doornemen wat je kunt betalen? Maak een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekexperts!

Afspraak maken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Robert van dinsdag april 11, 2023 10:00
    “Goed” als in onbetaalbaar voor starters? Wanneer gaan we inzien dat de enorme stijgingen op lange termijn voor iedereen slecht is? Klinkt leuk “overwaarde” je hebt er alleen heel weinig aan (je volgende huis is duurder en de belasting ook).

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek