HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenmarkt serieus omgeslagen

NVM meldt groter aanbod en lagere prijzen

NVM meldt groter aanbod en lagere prijzen

De situatie op de huizenmarkt is in een hoog tempo veranderd. Aan het eind van afgelopen maand (maart 2023) stonden er 31.000 te koop. Dat is bijna het dubbele in vergelijking met eind maart vorig jaar. Bovendien daalde de gemiddelde prijs voor een koopwoning met meer dan 8%: de grootste daling in tien jaar.

Huis verkopen

Cijfers makelaarsvereniging NVM

Veel meer aanbod en lagere prijzen, dat is de samenvatting van het kwartaalnieuws van makelaarsvereniging NVM: Woningmarkt naar nieuw evenwicht.

Minder woningen verkocht

In het eerste kwartaal van 2023 werden 28.500 woningen verkocht: 2% minder dan in het eerste kwartaal van 2022 en 13% minder dan in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Meer huizen te koop

Het aantal te koop staande woningen is bijna verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Wel ligt het 9% lager dan eind vorig jaar. Het zijn er nu ruim 31.000. 

Aantal te koop staande woningen tm Q1 2023 | NVM

Huizenprijzen duidelijk lager

De gemiddelde verkoopprijs is flink gedaald, kwam aan het eind van vorig kwartaal uit op € 394.000. Dat is 3,6% minder dan het vierde kwartaal van 2022 en 8,2% lager dan een jaar eerder. De markt is duidelijk omgeslagen: in 2021 steeg de huizenprijs nog met ca. 20% op jaarbasis.

Denk je na over het kopen van een huis en wil je doornemen wat je kunt betalen? Maak een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekexperts!

Afspraak maken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Robert van dinsdag april 11, 2023 10:00
    “Goed” als in onbetaalbaar voor starters? Wanneer gaan we inzien dat de enorme stijgingen op lange termijn voor iedereen slecht is? Klinkt leuk “overwaarde” je hebt er alleen heel weinig aan (je volgende huis is duurder en de belasting ook).

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen