Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogNieuwe opzegregels zorgen voor groter aanbod vaste contracten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor misleiding bij werving voor energiecontracten. Agressieve en misleidende werving laait weer op nu de energiemarkt weer op gang komt.
Per 1 juni 2023 gelden nieuwe regels voor de opzegvergoeding die energiebedrijven in rekening mogen brengen bij het tussentijds beƫindigen van een vast energiecontract. Opzeggen van een vast contract wordt met de nieuwe regels vaak veel duurder dan tot nu toe.
De nieuwe regels zijn bedoeld om energieleveranciers aan te moedigen meer vaste contracten aan te bieden. Daar waren ze met de stijgende energieprijzen vorig jaar mee gestopt: een vast contract kon te gemakkelijk opgezegd worden. De energiebedrijven zouden dan zwaar inleveren op deze contracten. Met een vast contract weet de consument waar hij aan toe is met de energierekening - veel mensen geven hier de voorkeur aan.
In het nieuwe systeem mag de energieleverancier bij opzegging maximaal het het verlies doorberekenen dat geleden wordt door het voortijdig beƫindigen van het contract. De vooraf ingekochte energie kan op die manier doorverkocht worden aan andere consumenten, zonder dat het energiebedrijf erop inlevert.
Wie een vast energiecontract heeft moet na 1 juni 2023 dan ook extra goed opletten bij het overstappen naar een andere energieleverancier. De werving voor nieuwe contracten laait weer op en kan agressief en misleidend zijn. Een voorbeeld:
..helaas zien we dat het aantal meldingen over misleidende werving ook weer stijgt. De ACM is hier alert op. We doen onderzoek naar bedrijven waar we veel klachten over krijgen. Daarnaast roepen we consumenten op ook goed op te letten. Een ongevraagd telefonisch aanbod is eigenlijk nooit de beste keuze. Daarom is het belangrijk een aanbod altijd eerst rustig te vergelijken met het aanbod van andere leveranciers en niet tijdens het verkoopgesprek akkoord te gaan met een nieuw contract.
Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract is er altijd 14 dagen bedenktijd. De oude energieleverancier stuurt bij opzegging binnen een paar dagen bericht over de opzegvergoeding. Daardoor kan de consument nog eenvoudig afzien van de overstap naar een nieuw energiecontract. Beter nog is om niet direct akkoord te gaan met een aanbod en eerst de hoogte van de opzegvergoeding na te gaan. Deze is altijd bij de leverancier op te vragen of in te zien.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.