Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 15 mei 2023, 09:45
#energie #besparen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor misleiding bij werving voor energiecontracten. Agressieve en misleidende werving laait weer op nu de energiemarkt weer op gang komt.

Nieuwe regels voor opzegvergoeding

Per 1 juni 2023 gelden nieuwe regels voor de opzegvergoeding die energiebedrijven in rekening mogen brengen bij het tussentijds beƫindigen van een vast energiecontract. Opzeggen van een vast contract wordt met de nieuwe regels vaak veel duurder dan tot nu toe.

Stimuleren aanbod vaste energiecontracten

De nieuwe regels zijn bedoeld om energieleveranciers aan te moedigen meer vaste contracten aan te bieden. Daar waren ze met de stijgende energieprijzen vorig jaar mee gestopt: een vast contract kon te gemakkelijk opgezegd worden. De energiebedrijven zouden dan zwaar inleveren op deze contracten. Met een vast contract weet de consument waar hij aan toe is met de energierekening - veel mensen geven hier de voorkeur aan.

Verlies bij opzegging doorberekenen

In het nieuwe systeem mag de energieleverancier bij opzegging maximaal het het verlies doorberekenen dat geleden wordt door het voortijdig beƫindigen van het contract. De vooraf ingekochte energie kan op die manier doorverkocht worden aan andere consumenten, zonder dat het energiebedrijf erop inlevert.

Agressieve en misleidende werving

Wie een vast energiecontract heeft moet na 1 juni 2023 dan ook extra goed opletten bij het overstappen naar een andere energieleverancier. De werving voor nieuwe contracten laait weer op en kan agressief en misleidend zijn. Een voorbeeld:

..helaas zien we dat het aantal meldingen over misleidende werving ook weer stijgt. De ACM is hier alert op. We doen onderzoek naar bedrijven waar we veel klachten over krijgen. Daarnaast roepen we consumenten op ook goed op te letten. Een ongevraagd telefonisch aanbod is eigenlijk nooit de beste keuze. Daarom is het belangrijk een aanbod altijd eerst rustig te vergelijken met het aanbod van andere leveranciers en niet tijdens het verkoopgesprek akkoord te gaan met een nieuw contract.

Bedenktijd en bericht over opzegvergoeding

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract is er altijd 14 dagen bedenktijd. De oude energieleverancier stuurt bij opzegging binnen een paar dagen bericht over de opzegvergoeding. Daardoor kan de consument nog eenvoudig afzien van de overstap naar een nieuw energiecontract. Beter nog is om niet direct akkoord te gaan met een aanbod en eerst de hoogte van de opzegvergoeding na te gaan. Deze is altijd bij de leverancier op te vragen of in te zien.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.