HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Wettelijke koppeling spaarrente aan ECB-rente in België?

Wetsvoorstel om banken te verplichten rente te laten meestijgen

Wetsvoorstel om banken te verplichten rente te laten meestijgen

In België wordt vandaag door het kabinet gesproken over een verplichte koppeling tussen de spaarrente en de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt. Regeringspartij Vooruit wil dat deze koppeling wettelijk geregeld wordt.

Spaarrente maximaal 2% lager dan ECB-rente

De fractieleidster van Vooruit – Melissa Depraetere – heeft tegen dagblad De Standaard aangegeven dat zij dit in het wekelijkse kabinetsoverleg wil doordrukken. De spaarrente op gewone spaarrekeningen zou dan niet meer dan 2% lager mogen zijn dan de ECB-rente. 

Belgische banken vergoeden lage rente

De ECB-depositorente staat op dit moment op 3,25%. De voorgenomen koppeling zou leiden tot een spaarrente die niet lager mag zijn dan 1,25%. Dat is een hoger niveau dan veel Belgische banken op dit moment aanbieden: net als in Nederland blijven de spaarrentes in België flink achter bij de ontwikkeling van de ECB-rente.

Actuele spaarrentes in Nederland

Wettelijke basis spaarrente in België

In België kennen ze al een wettelijke basis voor de spaarrente. In de wet is al geregeld dat de rente op spaargeld niet lager mag gaan dan 0,1%. Een nulrente of negatieve rente is bij onze Zuiderburen dan ook niet toegestaan.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen