Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wettelijke koppeling spaarrente aan ECB-rente in België?

Wetsvoorstel om banken te verplichten rente te laten meestijgen

Wetsvoorstel om banken te verplichten rente te laten meestijgen

In België wordt vandaag door het kabinet gesproken over een verplichte koppeling tussen de spaarrente en de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt. Regeringspartij Vooruit wil dat deze koppeling wettelijk geregeld wordt.

Spaarrente maximaal 2% lager dan ECB-rente

De fractieleidster van Vooruit – Melissa Depraetere – heeft tegen dagblad De Standaard aangegeven dat zij dit in het wekelijkse kabinetsoverleg wil doordrukken. De spaarrente op gewone spaarrekeningen zou dan niet meer dan 2% lager mogen zijn dan de ECB-rente. 

Belgische banken vergoeden lage rente

De ECB-depositorente staat op dit moment op 3,25%. De voorgenomen koppeling zou leiden tot een spaarrente die niet lager mag zijn dan 1,25%. Dat is een hoger niveau dan veel Belgische banken op dit moment aanbieden: net als in Nederland blijven de spaarrentes in België flink achter bij de ontwikkeling van de ECB-rente.

Actuele spaarrentes in Nederland

Wettelijke basis spaarrente in België

In België kennen ze al een wettelijke basis voor de spaarrente. In de wet is al geregeld dat de rente op spaargeld niet lager mag gaan dan 0,1%. Een nulrente of negatieve rente is bij onze Zuiderburen dan ook niet toegestaan.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek