Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarders kiezen vaker voor deposito

DNB ziet afname saldo spaarrekeningen

DNB ziet afname saldo spaarrekeningen

Het totaal aan spaargeld in Nederland blijft groeien. In april 2023 hebben alle huishoudens samen € 385 miljoen weggezet bij Nederlandse banken. Opvallend: er is meer vastgezet op deposito’s, de saldi op gewone spaarrekeningen zijn juist geslonken.

Afname geld op spaarrekeningen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft cijfers over april gepubliceerd. Het totaalbedrag op gewone spaarrekeningen (inclusief niet-belegd geld op beleggingsrekeningen) is met € 48 miljoen afgenomen tot bijna € 372 miljard.

De Nederlandsche Bank DNB

Groei saldi op deposito’s

Ondertussen is er juist meer geld gestald op deposito’s met een vaste looptijd: een groei van € 433 miljoen naar ruim € 64 miljard. Daarbij gaat het niet alleen om gewone spaardeposito’s; ook het geld in o.a. spaarhypotheken telt hierin mee.

Depositorente vergelijken

Rentebetalingen

In de maand april keerden de banken €78 miljoen aan rente uit: €43 miljoen op gewone spaarrekeningen, €35 miljoen op deposito’s. De bedragen die uitbetaald worden aan rente zijn aan het groeien: de rentepercentages die banken vergoeden over spaargeld gaan steeds verder omhoog.

Alleen Nederlandse banken

Deze cijfers gaan alleen over de spaargelden bij banken in Nederland. Geld dat gestald is bij één van de vele buitenlandse banken is hierbij niet meegeteld. Er zijn veel banken elders in Europa waar de spaarder een veel hogere rente kan krijgen dan bij de Nederlandse banken.

Vergelijk spaarrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek