Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 7 juni 2023, 15:10
#sparen

Het totaal aan spaargeld in Nederland blijft groeien. In april 2023 hebben alle huishoudens samen € 385 miljoen weggezet bij Nederlandse banken. Opvallend: er is meer vastgezet op deposito's, de saldi op gewone spaarrekeningen zijn juist geslonken.

Afname geld op spaarrekeningen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft cijfers over april gepubliceerd. Het totaalbedrag op gewone spaarrekeningen (inclusief niet-belegd geld op beleggingsrekeningen) is met € 48 miljoen afgenomen tot bijna € 372 miljard.

De Nederlandsche Bank DNB

Groei saldi op deposito's

Ondertussen is er juist meer geld gestald op deposito's met een vaste looptijd: een groei van € 433 miljoen naar ruim € 64 miljard. Daarbij gaat het niet alleen om gewone spaardeposito's; ook het geld in o.a. spaarhypotheken telt hierin mee.

Depositorente vergelijken

Rentebetalingen

In de maand april keerden de banken €78 miljoen aan rente uit: €43 miljoen op gewone spaarrekeningen, €35 miljoen op deposito's. De bedragen die uitbetaald worden aan rente zijn aan het groeien: de rentepercentages die banken vergoeden over spaargeld gaan steeds verder omhoog.

Alleen Nederlandse banken

Deze cijfers gaan alleen over de spaargelden bij banken in Nederland. Geld dat gestald is bij één van de vele buitenlandse banken is hierbij niet meegeteld. Er zijn veel banken elders in Europa waar de spaarder een veel hogere rente kan krijgen dan bij de Nederlandse banken.

Vergelijk spaarrentes

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.