Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 31 augustus 2023, 08:20
#inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een snelle raming gepubliceerd voor de inflatie over afgelopen maand. De prijzen zijn volgens deze inschatting 3% gestegen ten opzichte van augustus 2022. 

Inflatie in Nederland daalt door

Deze 3% is ruim lager dan de inflatie in de afgelopen maanden. In juli kwam deze nog uit op 4,6%, in juni was het 5,7% en in mei 6,1%. Hierbij gaat het steeds om een vergelijking van de consumentenprijzen met die van dezelfde maand in 2022.

Inflatie tot en met augustus 2023 - CBS

Een jaar geleden noteerde het CBS over de maand augustus nog een inflatie van maar liefst 12%. Die steeg toen nog door naar de piek van 14,5% in september en 14,3% in oktober 2022.

Laagste punt in 2 jaar

De inflatie in Nederland is al twee jaar niet zo laag geweest. In september 2021 kwam deze uit op 2,7%, in oktober van dat jaar op 3,4%. Daarna volgde de rush naar boven tot de bovengenoemde piek in 2022.

Meting energieprijzen aangepast

De cijfers zijn niet helemaal goed met elkaar te vergelijken, aangezien het CBS sinds juni 2023 een nieuwe methode gebruikt om energieprijzen te meten en verwerken in de consumentenprijsindex (CPI). Dat heeft gevolgen voor het inflatiepercentage.

Europees geharmoniseerde inflatie ook gedaald

De inflatie in Nederland wordt ook op een andere manier gemeten. Naast de CPI stelt het CBS ook een Europees geharmoniseerde inflatie (HICP) vast. Dit cijfer wordt in alle lidstaten van de Europese Unie (EU) op dezelfde manier berekend zodat vergelijking mogelijk is. Bovendien gebruikt de Europese Centrale Bank (ECB) de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. De HICP kwam voor Nederland in augustus volgens deze snelle raming uit op 3,4%. In juli was dat nog 5,3%.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.