Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie op laagste punt in twee jaar

Goed nieuws van het CBS - inflatie daalt door

Goed nieuws van het CBS – inflatie daalt door

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een snelle raming gepubliceerd voor de inflatie over afgelopen maand. De prijzen zijn volgens deze inschatting 3% gestegen ten opzichte van augustus 2022. 

Inflatie in Nederland daalt door

Deze 3% is ruim lager dan de inflatie in de afgelopen maanden. In juli kwam deze nog uit op 4,6%, in juni was het 5,7% en in mei 6,1%. Hierbij gaat het steeds om een vergelijking van de consumentenprijzen met die van dezelfde maand in 2022.

Inflatie tot en met augustus 2023 - CBS

Een jaar geleden noteerde het CBS over de maand augustus nog een inflatie van maar liefst 12%. Die steeg toen nog door naar de piek van 14,5% in september en 14,3% in oktober 2022.

Laagste punt in 2 jaar

De inflatie in Nederland is al twee jaar niet zo laag geweest. In september 2021 kwam deze uit op 2,7%, in oktober van dat jaar op 3,4%. Daarna volgde de rush naar boven tot de bovengenoemde piek in 2022.

Meting energieprijzen aangepast

De cijfers zijn niet helemaal goed met elkaar te vergelijken, aangezien het CBS sinds juni 2023 een nieuwe methode gebruikt om energieprijzen te meten en verwerken in de consumentenprijsindex (CPI). Dat heeft gevolgen voor het inflatiepercentage.

Europees geharmoniseerde inflatie ook gedaald

De inflatie in Nederland wordt ook op een andere manier gemeten. Naast de CPI stelt het CBS ook een Europees geharmoniseerde inflatie (HICP) vast. Dit cijfer wordt in alle lidstaten van de Europese Unie (EU) op dezelfde manier berekend zodat vergelijking mogelijk is. Bovendien gebruikt de Europese Centrale Bank (ECB) de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. De HICP kwam voor Nederland in augustus volgens deze snelle raming uit op 3,4%. In juli was dat nog 5,3%.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek