HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Verkoop nieuwbouwhuizen in 2e kwartaal 2023 ingestort

Grootste daling sinds begin metingen in 2015 door CBS gemeten

Grootste daling sinds begin metingen in 2015 door CBS gemeten

Verkoop nieuwbouwhuizen op dieptepunt

Op 5 oktober deelde het CBS wat opvallende info over de verkoop van nieuwbouwhuizen in het 2e kwartaal van 2023.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er een stuk minder nieuwbouwhuizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Sterker nog, de daling is meer dan de helft. Sinds 2015, toen het CBS is begonnen met meten, was zo’n grote daling niet voorgekomen. Maar het echte aantal? Dat is 3,3 duizend verkochte nieuwbouwhuizen, 56,2% minder dan vorig jaar. Bij bestaande huizen is dit aantal ook gedaald, maar minder hard. Daar ging het om een daling van 6,1% naar 44,5 duizend verkochte huizen.

Als je alles bij elkaar optelt, dan zijn er in dat kwartaal bijna 48 duizend huizen verkocht. Dat is 13% minder dan vorig jaar. Het is al het negende kwartaal op rij dat er minder huizen zijn verkocht dan het jaar ervoor.

Hoe zit het met de eerste helft van 2023?

Als je kijkt naar de verkoopcijfers van het eerste en tweede kwartaal samen, dan zijn er iets meer dan 6,6 duizend nieuwbouwhuizen verkocht. Dat is 54,4% minder dan vorig jaar. Zo weinig nieuwbouwhuizen waren er in de eerste helft van een jaar nog nooit verkocht sinds ze in 2015 begonnen met tellen.

Wat betekent dit voor de prijzen?

De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwhuis was bijna 496 duizend euro. Dat is minder dan in het tweede kwartaal van 2022 toen het 514 duizend euro was. En ja, de gemiddelde prijs is wel gezakt, maar als je rekening houdt met de kwaliteit en het type huis, dan was de prijs gemiddeld 1,7% hoger dan vorig jaar. Bij bestaande huizen was de prijs gemiddeld 5,2% lager dan vorig jaar.

Prijzen koopwoningen

Hoe zit het in andere EU-landen?

In Nederland waren de huisprijzen in het tweede kwartaal van 2023 gemiddeld 4,3% lager dan vorig jaar. Nederland was niet het enige land waar dit gebeurde. Ook in landen als Duitsland, Zweden en Denemarken daalden de prijzen. Maar als je naar de hele Europese Unie kijkt, gingen de prijzen gemiddeld met maar 1,1% omlaag. In sommige landen, zoals Kroatië en Bulgarije, gingen de prijzen zelfs flink omhoog.

Grafiek koopwoningen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Paul van zaterdag oktober 7, 2023 15:39
    Eens.

    Vraag en aanbod bepalen de prijs.
    Er is veel meer vraag naar woonruimte dan aanbod.

    Nederland is een klein land en we wonen met steeds meer mensen in dit land. Hiernaast daalt de gemiddelde gezinsgrootte. Hiernaast zijn er 1000-den statushouders (vluchtelingen die mogen blijven) die recht op woonruimte hebben. Enz enz.

    Er wordt nauwelijks gebouwd wat dus ook voor problemen zorgt.

    De banken verwachten ook weer prijsstijgingen en rentedalingen.

    Ook is de rente de laatste jaren verdrievoudigd en zijn de prijzen nauwelijks gedaald (duidelijk signaal lijkt me).

    Kortom ik zou niet uitgaan van enorme prijsdalingen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen