Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld verdienen aan lenen

Minder terugbetalen dan je leent

Minder terugbetalen dan je leent

In Duitsland is het zo ver: er is een kredietplatform waar een particulier geld kan lenen en bij het aflossen minder hoeft terug te betalen dan het geleende bedrag. Dit komt door de negatieve depositorente bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Negatieve rente

Grote instellingen die geld willen wegzetten krijgen te maken met die negatieve rente. Voor particulieren geldt dat ze vaak nog wel rente krijgen, maar die is extreem laag. Gevolg is dat gratis geld uitlenen geen uitzondering meer is: dat is goedkoper dan betalen om het te stallen.

Geld toe op lening

Andersom ontstaat de vreemde situatie dat men geld toe kan krijgen op het lenen van geld. In Duitsland is er een leenplatform – Smava – waar leningen worden afgesloten tussen particulieren onderling en tussen banken en particulieren. Daar kunnen particulieren nu verdienen op het uitlenen van geld. Dat is niet onbeperkt: maximaal € 1.000 en één lening per klant. Die beperkingen zorgen ervoor dat velen deze primeur als marketingstunt bestempelen.

Leenrente in Nederland

Kunnen we in Nederland ook geld toe krijgen op een lening? Vooralsnog niet – wel zijn de leenrentes extreem laag te noemen. Bij een groot bedrag is de laagste rente voor een lening slechts 4,1%. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek