Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 19 juli 2017, 09:43
#lenen #algemene rentes

In Duitsland is het zo ver: er is een kredietplatform waar een particulier geld kan lenen en bij het aflossen minder hoeft terug te betalen dan het geleende bedrag. Dit komt door de negatieve depositorente bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Negatieve rente

Grote instellingen die geld willen wegzetten krijgen te maken met die negatieve rente. Voor particulieren geldt dat ze vaak nog wel rente krijgen, maar die is extreem laag. Gevolg is dat gratis geld uitlenen geen uitzondering meer is: dat is goedkoper dan betalen om het te stallen.

Geld toe op lening

Andersom ontstaat de vreemde situatie dat men geld toe kan krijgen op het lenen van geld. In Duitsland is er een leenplatform - Smava - waar leningen worden afgesloten tussen particulieren onderling en tussen banken en particulieren. Daar kunnen particulieren nu verdienen op het uitlenen van geld. Dat is niet onbeperkt: maximaal € 1.000 en één lening per klant. Die beperkingen zorgen ervoor dat velen deze primeur als marketingstunt bestempelen.

Leenrente in Nederland

Kunnen we in Nederland ook geld toe krijgen op een lening? Vooralsnog niet - wel zijn de leenrentes extreem laag te noemen. Bij een groot bedrag is de laagste rente voor een lening slechts 4,1%. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.