Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 8 september 2017, 09:59
#inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de Consumentenprijsindex (CPI) over de maand augustus bekendgemaakt. De prijzen zijn ten opzichte van augustus 2016 met 1,4% gestegen.

Vergelijkbaar met juli

In de maand juli was de prijsstijging nog 1,3%, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Het prijsniveau is dus in vergelijking met vorige maand marginaal hoger. 

Indicator voor inflatie

Deze cijfers zijn overigens niet hetzelfde als de volledige inflatie. De CPI is wel een belangrijke indicator voor de inflatie, maar gaat alleen over een pakket goederen en diensten voor consumenten. Denk hierbij aan boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. De volledige inflatie bevat ook bijvoorbeeld de prijzen van koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud.

Kleding en benzine duurder, vliegen goedkoper

De prijsstijging in augustus kwam vooral door kleding en benzine. Die zijn harder in prijs gestegen dan in juli het geval was. In juli werd de verhoging van de CPI vooral veroorzaakt door de prijzen van vliegtickets. Die waren in augustus juist weer goedkoper dan een jaar eerder.

Laagste huurstijging sinds 2010

De huren gingen per juli 2017 gemiddeld met 1,6% omhoog. Dat was vorig jaar nog 1,9%. De huurstijging dit jaar is volgens het CBS de laagste sinds 2010. Voor sociale huurwoningen was de stijging nog kleiner: 1,1%.

Gelijk aan Europees niveau

De stijging van de consumentenprijzen in Nederland wordt door het CBS ook berekend met een Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). Deze kwam voor augustus uit op 1,5% - net als in de maand juli. Op Europees niveau kwam de HICP ook uit op 1,5%, terwijl dat in juli nog 1.3% was.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.