Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prijzen in augustus 1,4% hoger

Stijging iets groter dan in juli

Stijging iets groter dan in juli

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de Consumentenprijsindex (CPI) over de maand augustus bekendgemaakt. De prijzen zijn ten opzichte van augustus 2016 met 1,4% gestegen.

Vergelijkbaar met juli

In de maand juli was de prijsstijging nog 1,3%, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Het prijsniveau is dus in vergelijking met vorige maand marginaal hoger. 

Indicator voor inflatie

Deze cijfers zijn overigens niet hetzelfde als de volledige inflatie. De CPI is wel een belangrijke indicator voor de inflatie, maar gaat alleen over een pakket goederen en diensten voor consumenten. Denk hierbij aan boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. De volledige inflatie bevat ook bijvoorbeeld de prijzen van koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud.

Kleding en benzine duurder, vliegen goedkoper

De prijsstijging in augustus kwam vooral door kleding en benzine. Die zijn harder in prijs gestegen dan in juli het geval was. In juli werd de verhoging van de CPI vooral veroorzaakt door de prijzen van vliegtickets. Die waren in augustus juist weer goedkoper dan een jaar eerder.

Laagste huurstijging sinds 2010

De huren gingen per juli 2017 gemiddeld met 1,6% omhoog. Dat was vorig jaar nog 1,9%. De huurstijging dit jaar is volgens het CBS de laagste sinds 2010. Voor sociale huurwoningen was de stijging nog kleiner: 1,1%.

Gelijk aan Europees niveau

De stijging van de consumentenprijzen in Nederland wordt door het CBS ook berekend met een Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). Deze kwam voor augustus uit op 1,5% – net als in de maand juli. Op Europees niveau kwam de HICP ook uit op 1,5%, terwijl dat in juli nog 1.3% was.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek