Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Alternatief voor LIBOR en Euribor

ECB werkt aan nieuw rentetarief

ECB werkt aan nieuw rentetarief

Wellicht zijn Euribor en Libor binnenkort verleden tijd. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) wordt gewerkt aan een nieuw rentetarief. Dat zou door banken en private partijen als richtlijn gebruikt kunnen worden bij het uitlenen van geld.

LIBOR

LIBOR is de afkorting van London Interbank Offered Rate en is de gemiddelde rente waartegen grote internationale banken in Londen leningen aan elkaar willen verstrekken. We kennen LIBOR de laatste jaren vooral als bron van schandalen waarbij bijvoorbeeld de Rabobank betrokken was.

Euribor

Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate  en is het rentetarief waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro’s verstrekken. Ook met Euribor is flink gefraudeerd: de tarieven werden door banken gemanipuleerd zodat de handelaren grotere winsten konden behalen.

Nieuw Europees rentetarief

Door de fraudeschandalen rond LIBOR en Euribor is het vertrouwen in die tarieven diep gezonken. Daarom werkt men bij de ECB aan een nieuw rentetarief dat als referentiepunt kan dienen. De centrale bank wil het nieuwe tarief in 2020 introduceren. Daarbij is het ‘van vitaal belang’ dat de markt het nieuwe tarief breed accepteert. De bedoeling is het het tarief volledig gebaseerd zal zijn op transacties in euro’s die ook door de ECB worden gecontroleerd.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: p g van donderdag september 28, 2017 12:25
    er is nu een negatieve rente -0,34% en wij betalen bij een variabele hypotheek nog steeds 1,75 %
    de bank doet een voorstel voor 10 jaar vast op 1.95 maar bij een nieuw af te sluiten hypotheek kun je bij de zelfde bank voor 1.7 terecht er zijn al aanbiedingen 10 jaar vast voor 1,58
    dat geeft te denken hoe een bank met zijn klanten om gaat , ik doe al 5 a 6 jaar variabel en zit gemiddeld onder de 2 %

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek