Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 22 september 2017, 09:55
#algemene rentes

Wellicht zijn Euribor en Libor binnenkort verleden tijd. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) wordt gewerkt aan een nieuw rentetarief. Dat zou door banken en private partijen als richtlijn gebruikt kunnen worden bij het uitlenen van geld.

LIBOR

LIBOR is de afkorting van London Interbank Offered Rate en is de gemiddelde rente waartegen grote internationale banken in Londen leningen aan elkaar willen verstrekken. We kennen LIBOR de laatste jaren vooral als bron van schandalen waarbij bijvoorbeeld de Rabobank betrokken was.

Euribor

Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate  en is het rentetarief waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro's verstrekken. Ook met Euribor is flink gefraudeerd: de tarieven werden door banken gemanipuleerd zodat de handelaren grotere winsten konden behalen.

Nieuw Europees rentetarief

Door de fraudeschandalen rond LIBOR en Euribor is het vertrouwen in die tarieven diep gezonken. Daarom werkt men bij de ECB aan een nieuw rentetarief dat als referentiepunt kan dienen. De centrale bank wil het nieuwe tarief in 2020 introduceren. Daarbij is het 'van vitaal belang' dat de markt het nieuwe tarief breed accepteert. De bedoeling is het het tarief volledig gebaseerd zal zijn op transacties in euro's die ook door de ECB worden gecontroleerd.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.