Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Fraude bij online bankieren

Maatregelen goed bekend maar niet altijd opgevolgd

Maatregelen goed bekend maar niet altijd opgevolgd

Betaalvereniging Nederland heeft onderzoek gedaan naar hoe veilig we ons voelen bij digitaal bankieren en betalen. Daaruit blijkt dat Nederlanders best veel weten over veilig betalen, maar daar niet altijd naar handelen.

Beveiliging voldoende, weinig zorgen om risico’s

Negen van de tien deelnemers aan het onderzoek geven de beveiliging van hun digitale bankzaken een voldoende of hoger. Slechts vijf procent vindt dat de bank meer moet doen om fraude te voorkomen. Bijna twee derde acht de kans om zelf slachtoffer te worden van fraude bij elektronisch bankieren en betalen minder dan 50%.

Fraudevormen en tegenmaatregelen bekend

De meeste deelnemers zeggen goed bekend te zijn met gangbare vormen van fraude. Hierbij valt te denken aan phishing, malware, factuurfraude en ‘shouldering’ (mensen die meekijken bij het pinnen). Ook is het behoorlijk bekend wat men kan doen om die fraudevormen te voorkomen.

Toch niet altijd opgevolgd

Ook al kent men de tegenmaatregelen, ze worden niet altijd opgevolgd. Afzenderadressen van e-mails worden maar door twee van de drie deelnemers gecontroleerd om phishing te voorkomen. Meer dan één op de tien leent weleens de betaalpas mét pincode uit. Bovendien werken veel mensen de programma’s op hun computer niet regelmatig bij.

Nieuwe dreigingen

Uit een ander onderzoek – een cybersecurityonderzoek door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) – blijkt dat de bekendheid met nieuwe digitale dreigingen niet groot is. Daarbij gaat het om onbeveiligde WiFi-netwerken, ‘juice jacking’ en ‘key loggers’.

Kans op fraude verkleinen

De kans om slachtoffer te worden van fraude wordt kleiner naarmate men zich beter houdt aan de basale veiligheidregels zoals die te vinden zijn op Veiligbankieren.nl.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek