Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 21 november 2017, 09:36
#huizenmarkt #hypotheek

Consultancybedrijf IG & H heeft haar Hypotheekupdate over het derde kwartaal van 2017 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat in het afgelopen kwartaal gemiddeld de hoogste hypotheken ooit werden afgesloten. Starters hebben het echter steeds lastiger op de woningmarkt.

Gemiddelde hypotheek € 287.000

De hoogte van de gemiddelde hypotheek bleef in de eerste twee kwartalen van dit jaar vrij stabiel. Afgelopen kwartaal kwam daar verandering in: met een stijging van 2% werd een recordhoogte van € 287.000 genoteerd. Ook het aantal afgesloten hypotheken groeide, waardoor het totaalbedrag aan hypotheken steeg met 6%.

Lastige positie voor starters op woningmarkt

Het is al langer zichtbaar: starters krijgen het steeds moeilijker op de woningmarkt. Door de stijgende prijzen kunnen ze vaak niet mee in de biedingen van doorstromers. Die hebben vaak een overwaarde om mee te nemen in de financiering van hun nieuwe huis. De gemiddelde hypotheek bij starters is gestegen naar € 232.000, maar het aantal afgesloten hypotheken voor een eerste eigen woning daalde met 7%.

Verschuiving in manier van hypotheek afsluiten

Qua banken deed ING het afgelopen kwartaal erg goed in hypotheken: het marktaandeel steeg met 3,7%. Bij veel andere aanbieders van hypotheken is juist een krimp te zien. Execution only - waar de consument de hypotheek helemaal zelf vormgeeft en afsluit - is nog steeds zeldzaam met 2% van de markt. De aanbieders gaan nu experimenteren met automatisch gegenereerd hypotheekadvies.

Digitaal hypotheekadvies met adviseur

IG & H geeft aan dat de echte impact echter komt van 'digitaal advies met een adviseur'. Daarbij wordt de efficiëncy en objectiviteit van een online module gebruikt voor het advies, terwijl een adviseur persoonlijk meekijkt en meedenkt bij belangrijke afwegingen. Zo vormt zich een hypotheek die de klant volledig begrijpt, met vertrouwen in de gemaakte keuzes.

Benieuwd naar digitaal advies met adviseur? Maak een telefonische afspraak!

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.