huizenmarkt hypotheken
Gepubliceerd op: 21-11-2017 om 09:36

Consultancybedrijf IG & H heeft haar Hypotheekupdate over het derde kwartaal van 2017 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat in het afgelopen kwartaal gemiddeld de hoogste hypotheken ooit werden afgesloten. Starters hebben het echter steeds lastiger op de woningmarkt.

Gemiddelde hypotheek € 287.000

De hoogte van de gemiddelde hypotheek bleef in de eerste twee kwartalen van dit jaar vrij stabiel. Afgelopen kwartaal kwam daar verandering in: met een stijging van 2% werd een recordhoogte van € 287.000 genoteerd. Ook het aantal afgesloten hypotheken groeide, waardoor het totaalbedrag aan hypotheken steeg met 6%.

Lastige positie voor starters op woningmarkt

Het is al langer zichtbaar: starters krijgen het steeds moeilijker op de woningmarkt. Door de stijgende prijzen kunnen ze vaak niet mee in de biedingen van doorstromers. Die hebben vaak een overwaarde om mee te nemen in de financiering van hun nieuwe huis. De gemiddelde hypotheek bij starters is gestegen naar € 232.000, maar het aantal afgesloten hypotheken voor een eerste eigen woning daalde met 7%.

Verschuiving in manier van hypotheek afsluiten

Qua banken deed ING het afgelopen kwartaal erg goed in hypotheken: het marktaandeel steeg met 3,7%. Bij veel andere aanbieders van hypotheken is juist een krimp te zien. Execution only - waar de consument de hypotheek helemaal zelf vormgeeft en afsluit - is nog steeds zeldzaam met 2% van de markt. De aanbieders gaan nu experimenteren met automatisch gegenereerd hypotheekadvies.

Digitaal hypotheekadvies met adviseur

IG & H geeft aan dat de echte impact echter komt van 'digitaal advies met een adviseur'. Daarbij wordt de efficiëncy en objectiviteit van een online module gebruikt voor het advies, terwijl een adviseur persoonlijk meekijkt en meedenkt bij belangrijke afwegingen. Zo vormt zich een hypotheek die de klant volledig begrijpt, met vertrouwen in de gemaakte keuzes.

Benieuwd naar digitaal advies met adviseur? Maak een telefonische afspraak!

 

Aangemaakt door Bas op 22-11-2017 09:19

Een hypotheek afsluiten zonder advies. Waarom? Kosten? Het scheelt tegenwoordig nog geen 1000 euro. En voor dat bedrag het risico lopen dat je verkeerde keuzes maakt waar je 30 jaar aan vast zit? Ik snap het echt niet. Mensen hebben het idee dat ze voor hypotheekadvies nog 5000 euro betalen, maar veel adviseurs vragen nu al minder dan 2000 euro. Dat bedrag zal nog lager worden, zeker als er een combinatie komt van digitaal en persoonlijk advies. Gelukkig heb ik als adviseur nog genoeg klanten die voor het afsluiten van een hypotheek graag de adviseur persoonlijk in de ogen kunnen kijken. Het is tenslotte geen broodje kaas...

Aangemaakt door John op 30-11-2017 11:48

Ook al zijn de kosten gedaald tot ongeveer Eur. 2000,- waarom moet ik zoveel betalen voor een uurtje van je tijd. Al de aangeleverde informatie gaat bij jullie in een spreadsheet en daar komt een resultaat uit. Voor de grootste groep is het allemaal niet zo ingewikkeld maar als je met een uur voorwerk in het totaal 2 uur bezig bent is 1000 euro per uur wat aan de hoge kant zou ik zeggen. Verder laat de kwaliteit van sommige adviseurs ook nog wel eens wat achter op de werkelijkheid. Zelf informatie opzoeken op internet levert vaak al veel op en kost stukken minder.

Aangemaakt door Rob op 30-11-2017 15:05

Een hypotheekadviseur doet 2 dingen: adviseren en bemiddelen. Bemiddelen is het regelen van de hypotheek. Ik ben ongeveer 5 uur kwijt met adviseren en zelf ongeveer 1 uur met bemiddelen. De rest regelt onze backoffice. In totaal kost het regelen van de hypotheek ongeveer 5 uur. Dus een hypotheek is 10 uur werk. Dan zou je zeggen dat 2000 euro nog steeds per uur een prachtig salaris is. Helaas.... Er komen flink wat kosten bij. Huur van kantoor, opleidingen, software, AFM, personeel, marketing, etc. Daarnaast is niet ieder orienterend adviesgesprek ook een klant. Dus heel veel uren worden niet betaald. Al met al kan het bij ons net uit op dit moment. We zien wel dat de hoeveelheid adviesuren en met name bemiddelingsuren afneemt. Dus ik sluit niet uit dat over een jaar of 3 de helft van de tijd nodig hebben. Dus de prijzen zullen wel verder omlaag gaan in de toekomst.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.