Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 22 november 2017, 09:06
#pensioen

Gisteren is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een wetswijziging omtrent pensioenen. Het gaat om de manier waarop pensioenfondsen omgaan met kleine pensioenen. Die mogen nu afgekocht worden - dit wordt vervangen door een samenvoegrecht.

Kleine pensioenen een last

Wie maar kort voor een werkgever werkt bouwt daar een mini-pensioen op. Met het toenemende jobhoppen zijn er steeds meer mensen die van die kleine pensioenen hebben opgebouwd. Deze zijn een last voor de pensioenfondsen door de administratieve kosten ervan. Ook voor de opbouwer is het onoverzichtelijk, allemaal kleine pensioenpotjes.

Afkopen kleine pensioenen

Daarom hebben pensioenfondsen op dit moment het recht om kleine pensioenen af te kopen. Ze mogen de opbouwer dan een mededeling sturen dat het pensioen wordt afgekocht en het bedrag uitbetalen. Dat is niet ideaal - als het met meerdere kleine pensioenen gebeurt vormt zich toch een pensioentekort.

Pensioenen samenvoegen

Wie start in een nieuwe baan mag altijd zijn pensioenen samenvoegen - dat gaat dan op initiatief van de werknemer. Voor de kleine pensioenen geldt nu dat de pensioenuitvoerder kleine pensioenpotjes (meer dan €2 en minder dan €468 per jaar) automatisch toevoegen aan het pensioen waar de werknemer nu in opbouwt. Dat scheelt de pensioenfondsen een hoop administratie en voor de opbouwer is het ook praktischer. Afkopen van kleine pensioenen kan alleen nog als de fondsen vijf keer tevergeefs hebben geprobeerd de kleine potjes samen te voegen.

Op zoek naar micro-pensioentjes

Pensioenen van minder dan €2 per jaar mogen de pensioenfondsen straks laten vervallen. Tot 1 januari 2019 kan de rechthebbende deze nog laten uitkeren. Er lopen in Nederland meer dan 200.000 van die micro-pensioentjes. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken roept iedereen op om na te gaan of men er ook één heeft lopen. Een check op Mijnpensioenoverzicht.nl kan hierbij goed helpen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.