Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kleine pensioenen samenvoegen

Bundelen van mini-pensioentjes in plaats van afkopen

Bundelen van mini-pensioentjes in plaats van afkopen

Gisteren is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een wetswijziging omtrent pensioenen. Het gaat om de manier waarop pensioenfondsen omgaan met kleine pensioenen. Die mogen nu afgekocht worden – dit wordt vervangen door een samenvoegrecht.

Kleine pensioenen een last

Wie maar kort voor een werkgever werkt bouwt daar een mini-pensioen op. Met het toenemende jobhoppen zijn er steeds meer mensen die van die kleine pensioenen hebben opgebouwd. Deze zijn een last voor de pensioenfondsen door de administratieve kosten ervan. Ook voor de opbouwer is het onoverzichtelijk, allemaal kleine pensioenpotjes.

Afkopen kleine pensioenen

Daarom hebben pensioenfondsen op dit moment het recht om kleine pensioenen af te kopen. Ze mogen de opbouwer dan een mededeling sturen dat het pensioen wordt afgekocht en het bedrag uitbetalen. Dat is niet ideaal – als het met meerdere kleine pensioenen gebeurt vormt zich toch een pensioentekort.

Pensioenen samenvoegen

Wie start in een nieuwe baan mag altijd zijn pensioenen samenvoegen – dat gaat dan op initiatief van de werknemer. Voor de kleine pensioenen geldt nu dat de pensioenuitvoerder kleine pensioenpotjes (meer dan €2 en minder dan €468 per jaar) automatisch toevoegen aan het pensioen waar de werknemer nu in opbouwt. Dat scheelt de pensioenfondsen een hoop administratie en voor de opbouwer is het ook praktischer. Afkopen van kleine pensioenen kan alleen nog als de fondsen vijf keer tevergeefs hebben geprobeerd de kleine potjes samen te voegen.

Op zoek naar micro-pensioentjes

Pensioenen van minder dan €2 per jaar mogen de pensioenfondsen straks laten vervallen. Tot 1 januari 2019 kan de rechthebbende deze nog laten uitkeren. Er lopen in Nederland meer dan 200.000 van die micro-pensioentjes. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken roept iedereen op om na te gaan of men er ook één heeft lopen. Een check op Mijnpensioenoverzicht.nl kan hierbij goed helpen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Jeroen van woensdag november 22, 2017 09:23
    Jeetje Jeroen, de pensioenmaffia… een mini pensioen van €2 per jaar is niks vergeleken met het uitstaand kapitaal van ommenabij 1.000 miljard bij ABP. Overdrijf je niet een beetje??

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek