Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Meeste zorgkosten bij kleine groep

17% van de verzekerden maakt 80% van de kosten

17% van de verzekerden maakt 80% van de kosten

Vorig jaar werd 80% van de zorgkosten gemaakt door slechts 17% van de verzekerden in Nederland. Het gaat hierbij om de kosten in de Zorgverzekeringswet (Zvw) – die vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Vektis

Vektis Intelligence heeft de verdeling van het gebruik van zorg in kaart gebracht. Deze organisatie houdt zich bezig met het verzamelen en analyseren van gegevens over zorgkosten.

Verschillen per gemeente

De genoemde 17% is een gemiddelde voor heel Nederland. De cijfers verschillen per gemeente: op Ameland was 14% van de inwoners verantwoordelijk voor die 80%, in Roerdalen (Limburg) was dat 20%. 

Verdeling zorgkosten naar leeftijdsgroep

Bij de verdeling van de zorgkosten over de bevolking zien we dat 8% gemaakt wordt door kinderen en jongeren tot 18 jaar, 44% door mensen tussen 18 en 65 jaar en 48% door 65-plussers. 

Hoogte gedeclareerde bedragen

Ook in de hoogte van de declareerde bedragen valt iets op. Het gemiddelde bedrag dat vorig jaar gedeclareerd werd was € 2.406. Dit lag echter in de krimpgebieden ( Noordoost Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg) land fors hoger, met Heerlen als uitschieter: € 3.292.

Hogere zorgkosten in krimpgebieden

Dat in krimpgebieden hogere kosten voor zorg gemaakt worden is niet verwonderlijk: jonge, goed opgeleide mensen trekken daar weg. De ouderen en lager opgeleiden die achterblijven maken doorgaans meer dan gemiddeld gebruik van zorg.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek