HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Kredietbanken vaak duur

Sociale leningen tegen hoge rente

Sociale leningen tegen hoge rente

Geld lenen is een lastig probleem voor mensen met financiële problemen. Daarom is er in veel gemeenten een Gemeentelijke Kredietbank, waar deze mensen kunnen aankloppen als ze elders worden geweigerd. Deze kredietbanken zijn sociale instellingen.

Kwetsbare doelgroep

Een sociaal krediet is alleen beschikbaar voor mensen met een inkomen dat minder is dan 130% van het minimum, met een negatieve BKR-registratie of met een leeftijd die het lastig maakt een lening af te sluiten. 

Rentes van 2,1% tot 14%

De rente die de Gemeentelijke Kredietbanken hanteren verschillen echter sterk per gemeente. Televisieprogramma Kassa dook erin en ontdekte rentes van 2,1% tot het wettelijk maximum van 14%. Voor gewone kredieten worden rentes gerekend tussen 4% en 12%, sterk afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag. Ook zijn er veel gemeenten die geen kredietbank hebben en waar dus geen sociale leningen mogelijk zijn.

Financiële ondersteuning gemeente

De enige manier om de rente voor sociale kredieten laag te houden is met financiële ondersteuning van de gemeente. In gemeenten waar geen geld is vrijgemaakt betaalt deze kwetsbare doelgroep dus een erg hoge rente. De NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) roept de gemeenten dan ook op hiervoor budget beschikbaar te stellen.

Vergelijk leenrentes op HomeFinance.nl!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen