Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kredietbanken vaak duur

Sociale leningen tegen hoge rente

Sociale leningen tegen hoge rente

Geld lenen is een lastig probleem voor mensen met financiële problemen. Daarom is er in veel gemeenten een Gemeentelijke Kredietbank, waar deze mensen kunnen aankloppen als ze elders worden geweigerd. Deze kredietbanken zijn sociale instellingen.

Kwetsbare doelgroep

Een sociaal krediet is alleen beschikbaar voor mensen met een inkomen dat minder is dan 130% van het minimum, met een negatieve BKR-registratie of met een leeftijd die het lastig maakt een lening af te sluiten. 

Rentes van 2,1% tot 14%

De rente die de Gemeentelijke Kredietbanken hanteren verschillen echter sterk per gemeente. Televisieprogramma Kassa dook erin en ontdekte rentes van 2,1% tot het wettelijk maximum van 14%. Voor gewone kredieten worden rentes gerekend tussen 4% en 12%, sterk afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag. Ook zijn er veel gemeenten die geen kredietbank hebben en waar dus geen sociale leningen mogelijk zijn.

Financiële ondersteuning gemeente

De enige manier om de rente voor sociale kredieten laag te houden is met financiële ondersteuning van de gemeente. In gemeenten waar geen geld is vrijgemaakt betaalt deze kwetsbare doelgroep dus een erg hoge rente. De NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) roept de gemeenten dan ook op hiervoor budget beschikbaar te stellen.

Vergelijk leenrentes op HomeFinance.nl!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek