HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Oplichting via nep-betaalapps

Ter plekke online betalen niet betrouwbaar

Ter plekke online betalen niet betrouwbaar

Het oplichten van particuliere verkopers van spullen via internet neemt een grote vlucht. Honderden mensen werden vorig jaar gedupeerd door betalingen met nep-betaalapps.

Dure spullen verkopen via Marktplaats

Iets duurs verkopen via Marktplaats is heel gebruikelijk. Daarbij is het niet vreemd als de koper niet met zoveel geld over straat wil. Die stelt dan voor om te betalen via internetbankieren waar de verkoper naast staat – zo weet die dan zeker dat hij het geld ontvangt.

Nagemaakte betaalapps

In werkelijkheid gebruikt de oplichter een nagemaakte betaalapp. Die zien er bijzonder echt uit en wekken dus vertrouwen bij de verkoper. Die denkt dat het geld de volgende dag op zijn rekening staat, maar niets is minder waar. De dure spullen zijn meegenomen – alleen niet betaald.

Fraudehelpdesk: explosieve groei

De Fraudehelpdesk geeft aan dat het aantal meldingen van dit soort praktijken in een jaar tijd explosief is gegroeid. Zij adviseren niet op de betaalapp van een koper te vertrouwen. Contant afrekenen is beter, of het geld moet al op de rekening zijn binnengekomen.

Instant Payments

Over anderhalf jaar zou het afgelopen moeten zijn met deze oplichtingstruc. De banken komen medio 2019 met Instant Payments – dat is een betaalapp waarmee je direct op je eigen telefoon kunt zien dat er betaald is. Ook als het om een betaling vanuit een andere bank gaat.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen