Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 16 maart 2018, 09:19
#betalen

Wie weleens te hard rijdt loopt het risico op een bekeuring. Die bekeuring komt echter altijd per post, niet per mail. Mails met bekeuringen komen van oplichters en die timmeren aan de weg: sinds januari zijn er al 34.000 meldingen van nepbekeuringen binnengekomen bij de Fraudehelpdesk.

Bedrieglijk echt uitziende mails

De mails zien er bedrieglijk echt uit, met het logo van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Wie er goed naar kijkt ziet wel dat ze nep zijn: nergens wordt de naam van de ontvanger gebruikt, er staat geen kenteken op en de precieze plek van de overtreding wordt ook niet genoemd. Er staat bijvoorbeeld 'op de snelweg'. 

Rekeningnummer uit Litouwen

Opvallend is ook het rekeningnummer waar de boete - binnen drie dagen! - naar overgemaakt moet worden. Dat begint met LT - de landcode van Litouwen. Tot slot wordt er gedreigd met het blokkeren van de bankrekening bij niet betalen - iets wat het CJIB niet doet.

Kortom: genoeg signalen om te zien dat het om nepbekeuringen gaat. De kans dat er mensen zijn die van schrik maar snel betalen is echter toch aanwezig. De Fraudehelpdesk adviseert vooral te onthouden dat het CJIB nooit boetes mailt, en om nooit zomaar geld over te maken.

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.