betalen
Gepubliceerd op: 13-4-2018 om 09:02

De Tweede Kamer wil dat consumenten met hun betaalrekening kunnen overstappen naar een andere bank met behoud van hun rekeningnummer. Zo zou de drempel om van bank te veranderen lager worden.

Makkelijker overstappen om banken af te rekenen

Het voorstel van D66 en de Partij voor de Dieren kreeg steun van alle partijen in de Kamer. Als consumenten hun bankrekeningnummer kunnen behouden bij overstappen kunnen ze banken makkelijker afrekenen op hun beleid, is de gedachtegang.

Lastig door Europese IBAN-nummers

Minister van Financiën Wopke Hoekstra geeft echter aan dat het voorstel lastig uit te voeren zal zijn. IBAN-nummers zijn immers Europees geregeld en - geen onbelangrijk detail - bevatten een code van de bank waar de rekening loopt. Hij heeft wel beloofd om het onderwerp in Brussel te bespreken.

Nummerbehoud geen nieuw onderwerp

Dit onderwerp is niet nieuw - consumentenorganisaties pleiten al veel langer voor nummerbehoud bij betaalrekeningen. Ook D66 kaartte het al in 2011 aan bij de toenmalige minister van Financiën.

Aangemaakt door Linda Welther op 25-04-2018 10:10

Kan het zijn dat de bankcode een typisch Nederlands probleem is? Toen ik onlangs een aanbetaling deed op twee vakantiewoningen, las ik in de opgegeven IBAN-nummers alleen 'FR' voor de vakantiewoning in Frankrijk en 'DE' voor de vakantiewoning in Duitsland. Verder geen bankcodes.

Aangemaakt door R. Smith op 17-04-2018 19:50

Bij de voorbereiding van de invoer van IBAN hebbendeze volksvertegenwoordigers behoorlijk zitten slapen. Het Bank Id had nooit in dit nummer mogen worden opgenomen. Maar de banken hebben dit toen listig ingevoerd.

Aangemaakt door Leon Austen op 19-09-2018 12:44

Het ziet er naar uit dat de Volksvertegenwoordigers toendertijd "bewust" hebben zitten slapen want ze zijn in ruime mate gewaarschuwd dat verwerking/opname van de Bank Id in het IBAN-nummer, géén slim idee was. Waarom dit dan toch gebeurt? Tja, laat uw gedachten eens de vrije loop ....

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.