Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aflossingsvrije hypotheek terugbetalen – gaat dat lukken?

VEH: een derde van de huiseigenaren kan aflossingsvrije hypotheek niet aflossen

VEH: een derde van de huiseigenaren kan aflossingsvrije hypotheek niet aflossen

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een onderzoek gedaan onder bijna 1.200 leden met een aflossingsvrije hypotheek. Van hen denkt 36% de lening niet na dertig jaar looptijd te kunnen aflossen.

Weinig zorgen over aflossen

Zo’n 32% weet zeker dat het lukt om op tijd af te lossen, 26% zegt ‘waarschijnlijk wel’ en 7% weet het niet. Ondanks de onzekerheid bij velen over het al dan niet kunnen aflossen van hun aflossingsvrije hypotheek zegt slechts 18% zich er zorgen over te maken.

Aflossingsvrije hypotheek verlengen

Wat veel mensen denken is dat ze door de overwaarde in hun woning zonder problemen hun hypotheek kunnen verlengen als de einddatum daar is. Eigen Huis geeft aan dat dit een misrekening kan blijken. Bij verlengen wordt opnieuw getoetst of men de hypotheeklasten kan betalen met het inkomen op dat moment. Dat is veelal een pensioeninkomen, en de hypotheekrente is na 30 jaar niet meer aftrekbaar. Daar wordt bij de toetsing rekening mee gehouden.

Lage hypotheekrente

VEH geeft verder aan dat de aflossingsvrije hypotheek nu prima betaalbaar is door de lage hypotheekrente. Bij een stijging van de rente kan deze betaalbaarheid in het gedrang komen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek