Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 17 april 2018, 11:07
#hypotheek

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een onderzoek gedaan onder bijna 1.200 leden met een aflossingsvrije hypotheek. Van hen denkt 36% de lening niet na dertig jaar looptijd te kunnen aflossen.

Weinig zorgen over aflossen

Zo'n 32% weet zeker dat het lukt om op tijd af te lossen, 26% zegt 'waarschijnlijk wel' en 7% weet het niet. Ondanks de onzekerheid bij velen over het al dan niet kunnen aflossen van hun aflossingsvrije hypotheek zegt slechts 18% zich er zorgen over te maken.

Aflossingsvrije hypotheek verlengen

Wat veel mensen denken is dat ze door de overwaarde in hun woning zonder problemen hun hypotheek kunnen verlengen als de einddatum daar is. Eigen Huis geeft aan dat dit een misrekening kan blijken. Bij verlengen wordt opnieuw getoetst of men de hypotheeklasten kan betalen met het inkomen op dat moment. Dat is veelal een pensioeninkomen, en de hypotheekrente is na 30 jaar niet meer aftrekbaar. Daar wordt bij de toetsing rekening mee gehouden.

Lage hypotheekrente

VEH geeft verder aan dat de aflossingsvrije hypotheek nu prima betaalbaar is door de lage hypotheekrente. Bij een stijging van de rente kan deze betaalbaarheid in het gedrang komen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.