Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Taal in hypotheekakte veel te moeilijk voor huizenkoper

Aktes behoren tot moeilijkste teksten in Nederlandse taal

Aktes behoren tot moeilijkste teksten in Nederlandse taal

Universiteit Utrecht heeft in opdracht van Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzoek gedaan naar het taalgebruik in hypotheekaktes. De conclusie: de aktes behoren tot de moeilijkste teksten in het Nederlandse taalgebied.

Veel langere woorden en zinnen in hypotheekakte

Hypotheekaktes bevatten veel langere woorden dan in de meeste teksten. Ze meten zich wat dat betreft met wetenschappelijke onderzoeken en verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Ook de zinnen zijn veel langer dan in andere teksten – zelfs langer dan in de gemiddelde wetenschappelijke tekst.

Simpeler maken nog niet zo eenvoudig

De onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben 42 hypotheekaktes van 21 geldverstrekkers doorgenomen om tot deze conclusies te komen. Eigen Huis wil graag dat er iets aan dit moeilijke taalgebruik gedaan wordt. Het simpeler maken van de teksten is nog niet zo eenvoudig: het is tenslotte een juridisch document. Toch zou het wel mogelijk moeten zijn om ervoor te zorgen dat meer dan de huidige helft van de mensen de akte begrijpt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek