verzekeringen hypotheken belastingen
Gepubliceerd op: 13-6-2018 om 09:59

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft een oproep gekregen van verzekeraars en financieel adviseurs. Zij vragen hem om de kosten van financieel advies aftrekbaar te maken. Zo zouden meer mensen een adviseur inschakelen.

Provisieverbod

Sinds er een provisieverbod geldt bij het afsluiten van complexe financiële producten moeten consumenten voor de advisering en bemiddeling betalen. Dat provisieverbod is doorgevoerd om onafhankelijk advies te bevorderen en de inkomsten van adviseurs transparant te maken.

Toegang tot advies niet verbeterd

De koepelorganisaties van verzekeraars en financieel adviseurs wijzen erop dat het provisieverbod de toegang tot advies niet verbeterd heeft. Veel mensen gaan nu juist niet naar een financieel adviseur omdat ze een factuur krijgen voor het advies.

Kosten advies aftrekbaar maken

Om de drempel voor financieel advies te verlagen verzoeken het Verbond van Verzekeraars, Adviz en OvFD de staatssecretaris om de kosten aftrekbaar te maken.

 

Aangemaakt door André te Brake op 19-06-2018 01:16

Stop met verplicht financieel advies en zeker niet aftrekbaar maken van de kosten. Hiermee ga je de financieële instellingen nog meer spekken via belastinggeld die we samen moeten betalen. Laat de financieële instellingen zelf verplicht bijles krijgen zodat ze weer goede producten verkopen waar de consument iets beter van wordt. Als ik een auto van een ton wil kopen waarvan de jaarkosten tussen de 15 en 20 duizend euro zijn, dan mag ik deze zonder advies kopen Als ik een levensverzekering wil alsluiten die me 4 tot 500 euro per jaar kost dan moet ik me verplicht financieël laten adviseren. Hoe krom is dit?? Moeten de financieële produkten niet gewoon weer eenvoudig en overzichtelijk worden, en de instellingen doen wat ze beloven? Moeten de financiële instellingen niet meer risico's krijgen als ze slechte produkten verkopen, zoals bij de woekerpolis of derivatenkwestie? Volgens mij moet je helemaal stoppen met verplicht financieël advies. Maar maak als overheid eenvoudig, onafhankelijk en overzichtelijk de mogelijkheden en regels duidelijk. 40 % van de jongeren gaat inmiddels naar de HBO, als je dat niveau kunt, dan kun je op basis van goede informatie zelf best goede financieële keuzes maken. Voor degene die wil kan altijd nog een adviseur in huren.

Aangemaakt door Job op 19-06-2018 09:58

Ik ben het met je eens, Andre. Maar ervaring leert dat op dit moment de fiscaliteit zo ingewikkeld is dat veel mensen - ook met HBO of universiteit - juist geen goede financiele keuzes maken. En nog belangrijker is dat ervaring leert dat op dit moment juist veel laagopgeleiden afzien van advies en kiezen voor execution only. Niet omdat ze zelf best goede financiele keuzes kunnen maken (want dat kunnen ze niet), maar omdat ze geen 1000 euro (over)hebben om een adviseur in de hand te nemen.

Aangemaakt door Willem op 14-06-2018 09:40

Het wordt tijd dat de regels voor financieel advies worden gedifferentieerd. Advies door onafhankelijke adviseurs, die kiezen uit het brede aanbod van verzekeraars en banken, Oké. Zij vergelijken de aanbieders van producten tenslotte op prijs/kwaliteit. Anders is het voor Verzekeraars en Banken die zelf adviseren. Daarvoor zou geen financieel adviestarief mogen gelden. Zij prijzen alleen hun eigen producten aan. Het 'advies' is preken voor eigen parochie...

Aangemaakt door Marc op 15-06-2018 16:45

Het kan beide advies zijn, toch? De adviseur van de bank kan een perfect financieel plaatje maken op het moment dat je een huis koopt. Of pensioen nodig hebt. Alleen is het bij de bank geen onafhankelijk advies omdat maar 1 aanbieder meegenomen wordt. Daar zit toch alleen het verschil? Of is het advies bij een bank inhoudelijk ook anders? En als er geen adviestarief voor adviseurs van een bank mogen gelden denk ik dat de onafhankelijke adviseurs juist veel slechter af zijn. Ik kan me voorstellen dat je als consument dan op een site als deze goed kijkt welke bank de beste voorwaarden heeft en daar een advies haalt. Gratis! Wie gaat er dan nog betalen bij een adviseur?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.