Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 27 juni 2018, 15:27
#hypotheek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft bij 15 banken onderzocht of het nu goed gaat met het toepassen van de leidraad voor het berekenen van de boeterente bij vervroegde aflossing van een hypotheek.

Boeterente bij vervroegde aflossing hypotheek

Een boeterente kan door de bank in rekening gebracht worden bij het vervroegd aflossen van een hypotheek. De bank loopt daardoor inkomsten mis en mag daarvoor een vergoeding rekenen.

Leidraad voor berekenen vergoeding

In maart 2017 heeft de AFM een leidraad opgesteld voor het correct berekenen van die vergoeding. Daarin staat beschreven hoe de maximale boeterente berekend moet worden. Het uitgangspunt is dat de bank niet meer dan het geleden financiële nadeel mag doorberekenen aan de klant.

Fouten in boeterente berekeningen

Nu heeft de AFM bij 15 banken tien dossiers met vervroegde aflossing onderzocht. Bij negen van deze banken werden één of meer fouten geconstateerd in de berekening van de boeterente. In totaal ging het bij 32 van de in totaal 150 onderzochte dossiers mis.

De oorzaken zijn door de AFM benoemd:

  • Individuele fouten bij het invoeren van gegevens
  • Onjuiste inrichting van systemen
  • Onjuiste benadering van het financieel nadeel

Bovendien bleek dat niet één van de banken aflosnota's verstuurt die aan alle eisen voldoen.

Fouten herstellen en compenseren

De banken moeten de door hen gemaakte fouten in de boeterente berekeningen herstellen en compenseren bij de benadeelden. Dat moeten ze van de AFM snel doen, en bovendien aantonen dat ze hun berekening van de boeterente hebben aangepast. Ook moeten ze de informatie op de aflosnota's verbeteren. Voor een paar banken geldt dat de AFM overweegt om ze handhavende maatregelen op te leggen.

Heeft u enig idee van de boeterente die u zou moeten betalen bij het oversluiten van uw hypotheek? Hier op HomeFinance.nl kunt u een goede indicatie van de boeterente berekenen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.