Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Boeterente berekenen gaat nog niet goed

AFM onderzoekt toepassen regels en ontdekt veel fouten

AFM onderzoekt toepassen regels en ontdekt veel fouten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft bij 15 banken onderzocht of het nu goed gaat met het toepassen van de leidraad voor het berekenen van de boeterente bij vervroegde aflossing van een hypotheek.

Boeterente bij vervroegde aflossing hypotheek

Een boeterente kan door de bank in rekening gebracht worden bij het vervroegd aflossen van een hypotheek. De bank loopt daardoor inkomsten mis en mag daarvoor een vergoeding rekenen.

Leidraad voor berekenen vergoeding

In maart 2017 heeft de AFM een leidraad opgesteld voor het correct berekenen van die vergoeding. Daarin staat beschreven hoe de maximale boeterente berekend moet worden. Het uitgangspunt is dat de bank niet meer dan het geleden financiële nadeel mag doorberekenen aan de klant.

Fouten in boeterente berekeningen

Nu heeft de AFM bij 15 banken tien dossiers met vervroegde aflossing onderzocht. Bij negen van deze banken werden één of meer fouten geconstateerd in de berekening van de boeterente. In totaal ging het bij 32 van de in totaal 150 onderzochte dossiers mis.

De oorzaken zijn door de AFM benoemd:

  • Individuele fouten bij het invoeren van gegevens
  • Onjuiste inrichting van systemen
  • Onjuiste benadering van het financieel nadeel

Bovendien bleek dat niet één van de banken aflosnota’s verstuurt die aan alle eisen voldoen.

Fouten herstellen en compenseren

De banken moeten de door hen gemaakte fouten in de boeterente berekeningen herstellen en compenseren bij de benadeelden. Dat moeten ze van de AFM snel doen, en bovendien aantonen dat ze hun berekening van de boeterente hebben aangepast. Ook moeten ze de informatie op de aflosnota’s verbeteren. Voor een paar banken geldt dat de AFM overweegt om ze handhavende maatregelen op te leggen.

Heeft u enig idee van de boeterente die u zou moeten betalen bij het oversluiten van uw hypotheek? Hier op HomeFinance.nl kunt u een goede indicatie van de boeterente berekenen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek