Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Kinderen laten sparen, dat is een goede start om ze te leren omgaan met geld. En misschien wil je zelf ook een spaarsaldo opbouwen voor jouw (klein)kind? Het zijn twee vormen van jeugdsparen: spaarrekeningen waarop een kind zelf spaart of waarop jij als (groot)ouder geld voor het kind apart zet. Hier kun je de mogelijkheden eenvoudig vergelijken!


Spaargeld van en voor kinderen

welke spaarrekening moet je kiezen?

Kind vult spaarpot

Er zijn veel verschillende spaarrekeningen in de categorie Jeugdsparen. Het gaat daarbij om twee soorten rekeningen: spaarrekeningen waarop kinderen zelf sparen en spaarrekeningen waarop (groot)ouders voor kinderen sparen.

Het verschil is groot - de eerste soort kent meestal geen aanvullende voorwaarden, terwijl het geld op een rekening waarop vóór kinderen gespaard wordt vaak juist geblokkeerd is totdat ze 18 jaar worden.

Controleer dus goed hoe het zit met de voorwaarden van de rekening, voordat je jouw keuze maakt.


Goed om te weten

in de gaten houden bij jeugdsparen

Er is maar één letter verschil - toch is een spaarrekening voor sparen dóór kinderen wezenlijk anders dan een rekening waarop je spaart vóór kinderen.

Sparen door kinderen
Een spaarrekening voor een kind zelf heeft meestal geen voorwaarden. Als jouw zoon of dochter spaart voor een aankoop moet het geld er tenslotte wel zonder problemen van opgenomen kunnen worden.

Sparen voor kinderen
Speciale spaarrekeningen waarop (groot) ouders kunnen sparen voor hun (klein)kinderen hebben vaak juist wél beperkende voorwaarden. Het idee van deze rekeningen is dat je geld wegzet voor de kinderen, dat je het er dus niet zomaar weer kunt opnemen. Het staat dan bijvoorbeeld geblokkeerd totdat het kind 18 jaar is.

Of je het geld dat erop staat kunt opnemen hangt helemaal af van de voorwaarden van de kinderspaarrekening. Er zijn rekeningen waarvan het geld vrij opgenomen kan worden en rekeningen waarop het juist geblokkeerd staat en opname niet mogelijk is.

Voorwaarden goed checken
Bij het kiezen van een spaarrekening voor jeugdsparen is het dus erg belangrijk om die voorwaarden goed te checken.

Of het mogelijk is om op naam van jouw kind een 'gewone' spaarrekening te openen is afhankelijk van de voorwaarden van de bank. Bij sommige banken kun je een 'grotemensenrekening' ook prima openen voor een kind, geen probleem. Andere banken stellen dat de rekeninghouder 18 jaar of ouder moet zijn - daar kan het dus niet.

De grootbanken geven vaak grappige cadeautjes bij kinderspaarrekeningen. Een leuke spaarpot, een cadeaukaart of een gadget... ze pakken behoorlijk uit om kinderen aan zich te binden.

Cadeautjes zijn niet voor niets
Bedenk: dat is niet voor niets. Ze hopen met het geven van cadeautjes kinderen als klant binnen te halen - met de wetenschap dat heel veel mensen hun leven lang bij dezelfde bank blijven 'hangen'. Het cadeau dat nu bijzonder lijkt is eenvoudigweg een investering in een levenslange klant die in de loop der jaren veel geld kan opleveren.

Hoe zit het met de spaarrente?
Houd vooral in de gaten wat de bank aan rente vergoedt op de kinderspaarrekening. Zeker als jij spaart vóór je kind en het saldo aardig oploopt is dat zinvol. Het verschil in rente met een kleinere bank die geen cadeautjes geeft kan aanzienlijk zijn. Uiteindelijk blijkt die leuke spaarpot dan soms duur betaald.


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.