Search
Close this search box.

Spaarrente bij jeugdsparen

Spaarrekeningen voor en door kinderen vergelijken

Kinderen laten sparen, dat is een goede start om ze te leren omgaan met geld. En misschien wil je zelf ook een spaarsaldo opbouwen voor jouw (klein)kind? Het zijn twee vormen van jeugdsparen: spaarrekeningen waarop een kind zelf spaart of waarop jij als (groot)ouder geld voor het kind apart zet. Hier kun je de mogelijkheden eenvoudig vergelijken!

 


Spaargeld van en voor kinderen

welke spaarrekening moet je kiezen?

Kind vult spaarpot

Er zijn veel verschillende spaarrekeningen in de categorie Jeugdsparen. Het gaat daarbij om twee soorten rekeningen: spaarrekeningen waarop kinderen zelf sparen en spaarrekeningen waarop (groot)ouders voor kinderen sparen.

Het verschil is groot – de eerste soort kent meestal geen aanvullende voorwaarden, terwijl het geld op een rekening waarop vóór kinderen gespaard wordt vaak juist geblokkeerd is totdat ze 18 jaar worden.

Controleer dus goed hoe het zit met de voorwaarden van de rekening, voordat je jouw keuze maakt.


Goed om te weten

in de gaten houden bij jeugdsparen

Wat is het verschil tussen sparen door en voor kinderen?

Er is maar één letter verschil – toch is een spaarrekening voor sparen dóór kinderen wezenlijk anders dan een rekening waarop je spaart vóór kinderen.

Sparen door kinderen
Een spaarrekening voor een kind zelf heeft meestal geen voorwaarden. Als jouw zoon of dochter spaart voor een aankoop moet het geld er tenslotte wel zonder problemen van opgenomen kunnen worden.

Sparen voor kinderen
Speciale spaarrekeningen waarop (groot) ouders kunnen sparen voor hun (klein)kinderen hebben vaak juist wél beperkende voorwaarden. Het idee van deze rekeningen is dat je geld wegzet voor de kinderen, dat je het er dus niet zomaar weer kunt opnemen. Het staat dan bijvoorbeeld geblokkeerd totdat het kind 18 jaar is.

Kan het geld van een kinderspaarrekening opgenomen worden?

Of je het geld dat erop staat kunt opnemen hangt helemaal af van de voorwaarden van de kinderspaarrekening. Er zijn rekeningen waarvan het geld vrij opgenomen kan worden en rekeningen waarop het juist geblokkeerd staat en opname niet mogelijk is.

Voorwaarden goed checken
Bij het kiezen van een spaarrekening voor jeugdsparen is het dus erg belangrijk om die voorwaarden goed te checken.

Kun je voor een kind ook een gewone spaarrekening openen?

Of het mogelijk is om op naam van jouw kind een ‘gewone’ spaarrekening te openen is afhankelijk van de voorwaarden van de bank. Bij sommige banken kun je een ‘grotemensenrekening’ ook prima openen voor een kind, geen probleem. Andere banken stellen dat de rekeninghouder 18 jaar of ouder moet zijn – daar kan het dus niet.

Wat is het leukste cadeautje bij een kinderspaarrekening?

De grootbanken geven vaak grappige cadeautjes bij kinderspaarrekeningen. Een leuke spaarpot, een cadeaukaart of een gadget… ze pakken behoorlijk uit om kinderen aan zich te binden.

Cadeautjes zijn niet voor niets
Bedenk: dat is niet voor niets. Ze hopen met het geven van cadeautjes kinderen als klant binnen te halen – met de wetenschap dat heel veel mensen hun leven lang bij dezelfde bank blijven ‘hangen’. Het cadeau dat nu bijzonder lijkt is eenvoudigweg een investering in een levenslange klant die in de loop der jaren veel geld kan opleveren.

Hoe zit het met de spaarrente?
Houd vooral in de gaten wat de bank aan rente vergoedt op de kinderspaarrekening. Zeker als jij spaart vóór je kind en het saldo aardig oploopt is dat zinvol. Het verschil in rente met een kleinere bank die geen cadeautjes geeft kan aanzienlijk zijn. Uiteindelijk blijkt die leuke spaarpot dan soms duur betaald.


Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen


Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek