Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDekking voor medische hulp in het buitenland in de zorgverzekering (update 2023)
Heel veel Nederlanders gaan per jaar wel één of meer keren naar het buitenland. Soms maken ze voordat ze op reis gaan medische kosten, zoals vaccinaties. Tijdens die reis kunnen ze last krijgen van medische problemen. Hoe werkt het met de vergoeding van de kosten van de benodigde medische hulp in het buitenland? We bespreken de dekking in de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen.
Medische hulp kost geld. Dat is overal zo - of u nu in Nederland zorg nodig heeft of in het buitenland. Het niveau van de kosten ligt wel in ieder land heel anders. Er zijn landen waar ze minder in rekening brengen voor medische hulp dan in ons land. En er zijn landen waar de zorg veel duurder is dan in Nederland.
Bij de vergoedingen is het verschil tussen spoedeisende en niet-spoedeisende hulp van belang. Onder spoedeisende hulp wordt medische zorg verstaan die u niet heeft kunnen voorzien en die niet uitgesteld kan worden tot na terugkeer in Nederland.
Niet-spoedeisende hulp is bijvoorbeeld:
In Nederland hebben we een stelsel van zorgverzekeringen. Dit stelsel bestaat uit basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen. Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht - dat is wettelijk zo geregeld. Of u daarnaast ook een aanvullende zorgverzekering afsluit is helemaal uw eigen keuze.
Zorgt ons stelsel van zorgverzekeringen ook voor het betalen van de kosten van zorg in het buitenland? En zit dat dan in de dekking basisverzekering en/of heeft u daarvoor een aanvullende zorgverzekering nodig?
De basisregel bij gezondheidsproblemen in het buitenland is dat kosten voor spoedeisende zorg onder de dekking van de basisverzekering vallen. Deze kosten worden vergoed tot maximaal het tarief dat in Nederland gangbaar is voor die behandeling.
Gaat u dus naar een land waar zorg duurder is dan in Nederland? Dan kan het zo uitpakken dat u vanuit de basisverzekering niet alle kosten vergoed krijgt. Met een aanvullende zorgverzekering kunt u zich hiervoor bijverzekeren.
Bovendien dekt de basisverzekering alléén de kosten van de behandeling zelf. Maakt u kosten die niet direct samenhangen met de betreffende behandeling? Die vallen vaak niet onder de dekking van de basisverzekering - ook al kunt u die kosten niet voorkomen. Ook de kosten van vaccinaties voordat u naar het buitenland vertrekt vallen niet onder de basisverzekering.
Bij de basisverzekering is sprake van een verplicht eigen risico. Dat houdt in dat u bij zorgkosten die onder de basisverzekering vallen het eerste deel dat u jaarlijks declareert (het eigen risico bedrag) zelf betaalt. Ook de kosten van medische zorg in het buitenland vallen onder het eigen risico.
Bent u bang dat uw basisverzekering niet voldoende dekking biedt voor uw zorgkosten in het buitenland? Dan kunt u dit risico afdekken met een aanvullende zorgverzekering. Overigens bieden ook veel reisverzekeringen een goede aanvullende dekking voor zorgkosten in het buitenland.
Qua dekking voor medische zorg in het buitenland zijn er grote verschillen tussen de verschillende aangeboden aanvullende zorgverzekeringen. Voorbeelden van mogelijke dekkingen:
Het hangt van de gekozen zorgverzekeraar en zorgverzekering af welke dekking er is. Vaak gelden wel beperkingen. Zo kan het zijn dat een zorgverzekeraar geen kosten van medische zorg vergoedt wanneer die kosten veroorzaakt worden door extreme sporten zoals bergbeklimmen of kajakken. Bovendien geldt dat meestal alleen de zorgkosten zelf vergoed worden. Allerlei bijkomende kosten als extra reiskosten (extra vliegtickets, etc.) vallen vaak buiten de dekking. Om deze risico's af te dekken is dan toch een reisverzekering nodig.
Dekking en premie zorgverzekeringen vergelijken
Veel mensen zijn in het bezit van een doorlopende reisverzekering of sluiten een kortlopende reisverzekering af zodra ze een reis boeken. Binnen die reisverzekeringen zijn bepaalde kosten voor medische hulp in het buitenland vaak ook gedekt.
Dan kan er sprake zijn van een "dubbele verzekering". Dit houdt in dat bepaalde risico's door meer dan één verzekering gedekt worden. Toch is het afsluiten van een reisverzekering meestal wel te adviseren. Een reisverzekering dekt allerlei risico's die niet onder de (aanvullende) zorgverzekering vallen. Dit geldt allereerst voor niet-medische risico's (diefstal, schade aan eigendommen, etc.), maar ook voor een aantal medische risico's. Vooral als u een bijzondere reis maakt is een reisverzekering vaak onontbeerlijk. Hierbij kunt u denken aan:
Bovendien brengt een medische behandeling vaak extra reiskosten met zich mee. Die worden door de aanvullende zorgverzekering niet, maar door de reisverzekering mogelijk wel vergoed.
Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van alternatieve geneeswijzen gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.