A-  |  A+  |  Homepage  |  Favorieten  |  English version - international interest rates
Ga terug naar de hoofdpagina van HomeFinance
INBOEDELVERZEKERING
Alle onderwerpen
Ga naar de homepage Ė voor hypotheek, financieel advies en verzekeringen  
Keuzehulp: kies de juiste inboedelverzekering
In Nederland bestaat een zeer ruime keuze in inboedelverzekeringen. Om u te helpen bij u keuze van de juiste verzekering, hebben we hieronder de belangrijkste vragen op een rij gezet die u uzelf dient te vragen op het moment dat u een inboedelverzekering afsluit.
Stap 1: welk type dekking wenst u?
Er zijn 5 typen inboedelverzekeringen: de brandverzekering, brand/inbraakverzekering, inboedelverzekering met uitgebreide dekking, extra uitgebreide dekking en de meest uigebreide dekking (all-risk). Daarnaast bestaan er nog aanvullende verzekeringen voor bijzondere bezittingen. Voor meer info, zie ons overzicht soorten inboedelverzekeringen.

Zoals bij iedere verzekering geldt, is er geen algemene richtlijn te geven welk type dekking voor een inboedelverzekering het meest interessant is. Dit hangt af van de (persoonlijke) omstandigheden. De belangrijkste omstandigheden die een rol kunnen spelen zijn:
 • wat is de waarde van uw inboedel;
  Hoe hoger de waarde van uw inboedel, des te belangrijker wordt het om een uitgebreide dekking te regelen. Om een idee te krijgen van de te verzekeren waarde in uw situatie, kunt u hier een standaard inboedelwaardemeter downloaden. Deze waardemeter is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars.
 • waar en hoe ligt uw woning;
  Op het moment dat u kiest voor een inboedelverzekering met een verhoudingsgewijs beperkte dekking (brandverzekering, brand/inbraakverzekering of een uitgebreide inboedelverzekering), dan is er een aantal schade oorzaken waarvoor geen dekking bestaat binnen deze verzekering. Op het moment dat u een verhoudingsgewijs grote kans loopt op de uitgesloten schade, is het te adviseren om hier rekening mee te houden bij de keuze van uw verzekering.

  Stel dat u woont in een bosrijke omgeving en u heeft veel (grote) bomen rond uw huis. U heeft dan een verhoudingsgewijs grote kans op schade door omvallende bomen. Deze schade is bij de meest beperkte inboedelverzekering niet gedekt als er geen sprake was van storm (minimaal windkracht 7!). Mocht er een boom op uw huis vallen bij windkracht 6, dan dient u eventuele schade aan uw onboedel zelf te bekostigen. Een ander voorbeeld: stel dat u bij extreme regenval verhoudingsgewijs veel kans loopt op waterschade aan uw inboedel doordat regenwater vanaf de straat bij u het huis binnenkomt. Ook deze schade is vaak niet gedekt in een basisverzekering.

  U doet er dus verstandig aan om goed te kijken naar uw woning en de ligging van uw woning zodat u weet welke risicofactoren u in ieder geval gedekt wilt hebben. U kunt naar onze mening beter iets meer premie per maand betalen, dan dat u schade krijgt die niet gedekt is.
 • wat vindt u prettig;
  Veel mensen willen met hun huis en inboedel gewoon geen enkel risico lopen. Die betalen liever iets meer zodat ze zeker zijn dat ze de meest ruime dekking hebben. Indien u ook zo'n type bent, dient u in ieder geval een extra uitgebreide dekking te kiezen. Een all risk verzekering is dan echter nog geschikter.
 • uw financiele situatie;
  Een all risk verzekering is vaak aanzienlijk duurder dan een uitgebreide inboedelverzekering. Op het moment dat de verzekerde weinig geld heeft, wordt al snel gekozen voor een goedkopere verzekering. Besef echter wel dat door (te veel) te bezuinigen u voor aanzienlijke ongedekte schade kunt komen te staan. Juist als u weinig financiele armslag heeft, kan een grote ongedekte schade aan uw inboedel voor grote problemen zorgen!
Stap 2: wenst u aanvullende dekkingen?
Een inboedelverzekering dekt niet alle schade aan uw inboedel. Ook niet bij een all risk inboedelverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schade aan (of diefstal van) kostbaarheden als schilderijen, antiek, audiovisuele apparatuur en sieraden. Deze zijn vaak maar tot een beperkt gedrag gedekt binnen een inboedelverzekering. Voor volledige dekking dient u dan een (aanvullende) kostbaarhedenverzekering af te sluiten.
Stap 3: welke maatschappij kiest u?
Op het moment dat u bepaald heeft welke risico's u af wenst te dekken, dient u nog een keuze te maken van de juiste verzekeringsmaatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat er grote premieverschillen bestaan tussen de verschillende aanbieders van inboedelverzekeringen en dat u veel geld kunt besparen met een grondige vergelijking. Om u bij deze vergelijking te ondersteunen, bieden wij u op deze site een module aan waarmee u heel eenvoudig de huidige premies kunt berekenen en een groot aantal inboedelverzekeringsmaatschappijen kunt vergelijken. Indien u een verzekering vindt die u bevalt, kunt u deze direct online afsluiten. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.
Direct premie inboedelverzekering berekenen
Direct inboedelverzekeringen vergelijken en afsluiten