Search
Close this search box.

Is het verstandig om geld te lenen van familie?

Vraag:

Is het verstandig om geld te lenen van familie?

Antwoord HomeFinance:

Geld lenen van familie is een mogelijkheid om aan uw kredietbehoefte te voldoen. Dit kan in heel gevallen voor zowel de uitlenende als de lenende partij zeer interessant zijn. Maar er zitten ook enkele valkuilen in geld lenen van familie. Let daarom goed op onderstaande aandachtspunten als u overweegt geld te lenen van familie:

  • Als de bank een hoge rente vraagt, dan kan lenen van familie of vrienden voordelig zijn. U betaalt een lagere rente dan bij de bank. En uw familie of vrienden ontvangen veelal een stuk hogere rente dan zij bijvoorbeeld op een spaarrekening zouden ontvangen
  • Anders wordt het als de bank u geen lening wilt geven. Het is dan maar de vraag of het wel verstandig is om bij familie of vrienden te lenen. Alvorens u dit overweegt, is het raadzaam om navraag te doen bij uw bank waarom zij u geen lening willen verstrekken. In het geval zij geld lenen bijvoorbeeld onverantwoord vinden omdat de maandlasten te hoog zijn, dan zijn diezelfde maandlasten bij familie natuurlijk net zo onverantwoord.
  • Als u geld van familie of vrienden leent, maak dan eerst goede afspraken welk bedrag u wilt lenen. Als u twijfelt over welk bedrag verantwoord is, kunt u bijvoorbeeld de maximale lening berekening gebruiken.
  • Nadat u gezamenlijk heeft besloten hoeveel geld er geleend wordt, is het verstandig om goede afspraken te maken over de de hoogte van het rentepercentage en de aflossing (hoe lang u erover doet om het bedrag terug te betalen). Daarna kunt u berekenen hoeveel u per keer (meestal per maand) terugbetaalt
  • Nadat u afspraken heeft gemaakt over de voorwaarden van de lening, is het verstandig om deze afspraken en voorwaarden van de lening vast te leggen in een contract of leningovereenkomst. Zo kunt u op latere termijn geen misverstanden krijgen over de gemaakte afspraken. Ook kunt u ervoor kiezen de lening vast te laten leggen, bijvoorbeeld bij een notaris. U bent nooit verplicht om een lening vast te laten leggen, maar het kan verstandig zijn. Zodat achteraf nooit gezegd kan worden dat het contract niet bestaan heeft of de voorwaarden heel anders afgesproken waren.

Klik hier om de actuele rente van leningen te vergelijken
Voor een overzicht van alle lening veelgestelde vragen, klik hier.

Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Wij vergelijken onderstaande lening verstrekkers

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Defam Premium 6,60%
SNS Bank 6,60%
Lloyds Bank 6,70%
Rabobank 6,70%
ING 6,80%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek