Vragen? Bel ons: 088-22 77 311
datum: 19-06-2013

Vraag:

Is het verstandig om geld te lenen van familie?

Antwoord HomeFinance:

Geld lenen van familie is een mogelijkheid om aan uw kredietbehoefte te voldoen. Dit kan in heel gevallen voor zowel de uitlenende als de lenende partij zeer interessant zijn. Maar er zitten ook enkele valkuilen in geld lenen van familie. Let daarom goed op onderstaande aandachtspunten als u overweegt geld te lenen van familie:
  • Als de bank een hoge rente vraagt, dan kan lenen van familie of vrienden voordelig zijn. U betaalt een lagere rente dan bij de bank. En uw familie of vrienden ontvangen veelal een stuk hogere rente dan zij bijvoorbeeld op een spaarrekening zouden ontvangen
  • Anders wordt het als de bank u geen lening wilt geven. Het is dan maar de vraag of het wel verstandig is om bij familie of vrienden te lenen. Alvorens u dit overweegt, is het raadzaam om navraag te doen bij uw bank waarom zij u geen lening willen verstrekken. In het geval zij geld lenen bijvoorbeeld onverantwoord vinden omdat de maandlasten te hoog zijn, dan zijn diezelfde maandlasten bij familie natuurlijk net zo onverantwoord.
  • Als u geld van familie of vrienden leent, maak dan eerst goede afspraken welk bedrag u wilt lenen. Als u twijfelt over welk bedrag verantwoord is, kunt u bijvoorbeeld de maximale lening berekening gebruiken.
  • Nadat u gezamenlijk heeft besloten hoeveel geld er geleend wordt, is het verstandig om goede afspraken te maken over de de hoogte van het rentepercentage en de aflossing (hoe lang u erover doet om het bedrag terug te betalen). Daarna kunt u berekenen hoeveel u per keer (meestal per maand) terugbetaalt
  • Nadat u afspraken heeft gemaakt over de voorwaarden van de lening, is het verstandig om deze afspraken en voorwaarden van de lening vast te leggen in een contract of leningovereenkomst. Zo kunt u op latere termijn geen misverstanden krijgen over de gemaakte afspraken. Ook kunt u ervoor kiezen de lening vast te laten leggen, bijvoorbeeld bij een notaris. U bent nooit verplicht om een lening vast te laten leggen, maar het kan verstandig zijn. Zodat achteraf nooit gezegd kan worden dat het contract niet bestaan heeft of de voorwaarden heel anders afgesproken waren.
Klik hier om de actuele rente van leningen te vergelijken
Voor een overzicht van alle lening veelgestelde vragen, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.