Search
Close this search box.
Hier komt de zorgvergelijker

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Soorten levensverzekeringen

Je leven verzekeren – hoe werkt dat?

Wat is een levensverzekering? Het is een verzekering waarbij de uitkering afhankelijk is van het ‘in leven zijn’ van de verzekerde persoon. Levensverzekeringen zijn er in verschillende soorten. De verschillen zitten in de vraag wannéér de polis uitkeert en hóe dat gebeurt.

Wanneer: uitkering bij overlijden en/of in leven zijn

Vanuit de vraag wanneer een levensverzekering uitkeert zijn er drie verschillende vormen:

Hoe: op welke manier je de uitkering krijgt

Naast de vraag ‘wanneer’ kennen we ook nog verschillende manieren waarop een levensverzekering kan uitkeren:

  • ineens: kapitaalverzekering
  • in delen: rente-verzekering

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering keert een bedrag in één keer uit. Dat kan zijn na overlijden of juist bij in leven zijn op een bepaalde datum. Of allebei.

  • Kapitaalverzekering bij levenKapitaalverzekeringen bij leven (spaar- en beleggingspolissen) werden voorheen vaak afgesloten bij een hypotheek. Door een gunstige fiscale regeling kon het kapitaal in de verzekering belastingvrij opgebouwd worden – met dat geld werd dan uiteindelijk de hypotheek afgelost. Met het vervallen van die regeling is het afsluiten van nieuwe spaar- en beleggingsverzekeringen meestal niet meer interessant.
  • Kapitaalverzekering bij overlijdenEen kapitaalverzekering bij overlijden (overlijdensrisicoverzekering) hoort wél nog steeds bij een hypotheek: daarmee kan na overlijden in één keer (een groot deel van) de hypotheek worden afgelost. Die aflossing zorgt ervoor dat de hypotheeklasten (deels) wegvallen, zodat de achterblijvende partner niet in financiële problemen komt door de daling van het inkomen. Dat is belangrijk voor de nabestaanden, maar ook voor de bank die de hypotheek verstrekt.

Vergelijk overlijdensrisicoverzekeringen

Overlijdensrisicoverzekering voor hypotheek, uitvaart en nabestaanden

Overlijdensrisicoverzekeringen worden ook voor andere doelen afgesloten, niet alleen bij hypotheken. Een uitvaartverzekering bijvoorbeeld: dan is de uitkering bedoeld om de begrafenis of crematie mee te betalen. Of een kapitaal om het inkomen van de achterblijvende partner mee aan te vullen. Ook door ondernemers in samenwerkingsverbanden worden er overlijdensrisicoverzekeringen afgesloten om de zakelijke partner te ondersteunen als de ander komt te overlijden.

Rente-verzekering

Met rente wordt hier niet het percentage bedoeld dat je vergoed krijgt op je spaargeld. Rente betekent hier dat het geld in delen uitbetaald wordt.

We kennen dit vooral als ‘lijfrente’: de aanvulling op het pensioen die veel mensen afsluiten. Bij een lijfrente gaat het om uitbetalingen die afhankelijk zijn van het in leven zijn van de verzekerde (het lijf).

Minder bekend is de ‘erfrente‘: uitkeringen die starten als de verzekerde overlijdt. Dit is een aanvulling op het inkomen van de nabestaanden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek