Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nederlandse woningmarkt ziet plannen voor 177.000 nieuwe huizen ondanks afname in bouwvergunningen

Aan het einde van vorig jaar waren in Nederland 76.400 woningen in aanbouw, en voor nog eens meer dan 100.000 huizen was al een bouwvergunning verleend, maar was de bouw nog niet gestart. Dit brengt het totaal op ongeveer 177.000 woningen die binnenkort zullen verrijzen, een aantal dat slechts een fractie lager ligt dan het jaar ervoor, volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de grote steden zoals Amsterdam, dat aan kop gaat met plannen voor 22.000 nieuwe woningen, verwachten een significante toename in hun woningvoorraad. Daarna volgen Den Haag met 10.000 woningen en zowel Rotterdam als Utrecht met elk 9.000 nieuwe woningen in de pijplijn.

In verhouding ziet Zoeterwoude, een kleinere gemeente, de grootste relatieve toename in woningvoorraad, met een geplande uitbreiding van bijna 11 procent. In Ouder-Amstel wordt een toename van ongeveer 8 procent verwacht.

Deze geplande toename in de woningbouw is een reactie op het aanhoudende woningtekort in Nederland. Het kabinet heeft het doel gesteld om tot 2030 elk jaar minimaal 100.000 nieuwe woningen te bouwen om dit tekort aan te pakken.

Echter, ondanks deze ambitieuze doelen, werd er afgelopen jaar een daling in de woningproductie waargenomen. Er werden slechts 73.300 nieuwe woningen opgeleverd, wat 1.300 minder is dan het jaar ervoor, en ook het aantal uitgegeven bouwvergunningen nam af. Deze trend benadrukt de uitdagingen waar Nederland voor staat in het realiseren van voldoende nieuwe woningen om aan de vraag te voldoen.

Gemeentenaam Pijplijn, Relatief (% van woningvoorraad) Aantal Woningen in Pijplijn (x 1000)
Amsterdam 4.5% 21.8
‘s-Gravenhage 3.7% 10.1
Rotterdam 2.9% 9.3
Utrecht 5.1% 8.6
Eindhoven 3.7% 4.5
Zaanstad 5.9% 4.2
Haarlemmermeer 4.7% 3.2
Almere 3.4% 3.1
Leiden 4.2% 2.7
Groningen 2.0% 2.5
Nijmegen 2.6% 2.2
Tilburg 1.8% 1.9
‘s-Hertogenbosch 2.3% 1.8
Haarlem 2.1% 1.7
Alkmaar 3.2% 1.7
Gouda 4.8% 1.7
Nieuwegein 5.6% 1.7
Westland 3.3% 1.6
Breda 1.7% 1.5
Amersfoort 2.1% 1.5

Deze tabel geeft een helder overzicht van de geplande woningbouwactiviteiten in de grootste gemeenten van Nederland, waarbij zowel het relatieve percentage van de totale woningvoorraad als het absolute aantal nieuwe woningen worden weergegeven.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek