Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 23 juli 2018, 13:05 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Het komt niet héél vaak voor dat een financieel nieuwsbericht me oprecht blij maakt. De onderwerpen sparen, hypotheken, lenen... heel veel emotie wekken ze niet op. Maar je hebt van die dingen waar je wel door geraakt wordt. 

Glibberen door de mazen van de wet

Eén van die onderwerpen is voor mij al jaren en jaren het flitskrediet. Ik zie dat ik net iets meer dan zeven jaar geleden deze blog schreef voor HomeFinance: Glibberen door de mazen van de wet. Sindsdien is er veel veranderd maar de minileningen zijn nog niet verdwenen.

AFM pakt aanbieders aan en boekt succes...

Onze financiële waakhond, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft van alles gedaan om die nare flitskredieten uit te roeien. Eerst kregen ze dus voor elkaar dat ze onder het toezicht kwamen te vallen - dat was eerder niet zo vanwege de lage bedragen en extreem korte looptijden. Daardoor werd het maximale rentetarief van toepassing en kon de AFM boetes uitdelen aan bedrijven als Voorschotje en Cash Bob. Die stoppen er dan ook snel mee. De markt voor flitskrediet werd meteen ook veel kleiner: in twee jaar tijd was het in 2014 gedaald naar 300.000 euro, waar eerder maar liefst 18 miljoen per jaar aan minileningen werd verstrekt.

...alleen niet bij Ferratum

De overblijvende partij, het grote Ferratum uit Finland, was slim en verhuisde haar Nederlandse activiteiten naar Liverpool. Ze verdienen geld met commerciële garantstellingen, niet met rente. Dat werkt zo: als je zo'n flitskrediet wilt afsluiten heb je een garantstelling nodig - zodat de kredietverstrekker zekerheid heeft dat het geld terugbetaald wordt. Dat mag je zelf regelen, maar je kunt het ook via hen aanvragen. Dat laatste kost dan geld, maar is niet verplicht. Creatief bedacht - toegegeven - maar nog steeds echt héél naar natuurlijk. 

Lukt het Gerhard Borgert wel?

Hoe fijn dus om te lezen dat flitskrediet-bestrijder Gerhard Borgert (ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet van hem had gehoord) een rechtszaak wist uit te lokken bij de nieuwe Ferratum-kopie, LoanRider uit Estland. Bij Ferratum lukte dat niet: de Finnen blaften wel maar beten niet, tot ongenoegen van Borgert. Hij wilde héél graag zo'n rechtszaak voeren.

Nog fijner dat de rechter het met hem eens is en in zijn uitspraak vastlegt dat de kosten van de commerciële garantstelling onder de maximale kredietkosten vallen. Yessss.... 

Zou dit het einde van het flitskrediet in Nederland zijn? Ik hoop het zó!

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.