Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
lenen
Gepubliceerd op: 23-7-2018 om 13:05

Het komt niet héél vaak voor dat een financieel nieuwsbericht me oprecht blij maakt. De onderwerpen sparen, hypotheken, lenen... heel veel emotie wekken ze niet op. Maar je hebt van die dingen waar je wel door geraakt wordt. 

Glibberen door de mazen van de wet

Eén van die onderwerpen is voor mij al jaren en jaren het flitskrediet. Ik zie dat ik net iets meer dan zeven jaar geleden deze blog schreef voor HomeFinance: Glibberen door de mazen van de wet. Sindsdien is er veel veranderd maar de minileningen zijn nog niet verdwenen.

AFM pakt aanbieders aan en boekt succes...

Onze financiële waakhond, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft van alles gedaan om die nare flitskredieten uit te roeien. Eerst kregen ze dus voor elkaar dat ze onder het toezicht kwamen te vallen - dat was eerder niet zo vanwege de lage bedragen en extreem korte looptijden. Daardoor werd het maximale rentetarief van toepassing en kon de AFM boetes uitdelen aan bedrijven als Voorschotje en Cash Bob. Die stoppen er dan ook snel mee. De markt voor flitskrediet werd meteen ook veel kleiner: in twee jaar tijd was het in 2014 gedaald naar 300.000 euro, waar eerder maar liefst 18 miljoen per jaar aan minileningen werd verstrekt.

...alleen niet bij Ferratum

De overblijvende partij, het grote Ferratum uit Finland, was slim en verhuisde haar Nederlandse activiteiten naar Liverpool. Ze verdienen geld met commerciële garantstellingen, niet met rente. Dat werkt zo: als je zo'n flitskrediet wilt afsluiten heb je een garantstelling nodig - zodat de kredietverstrekker zekerheid heeft dat het geld terugbetaald wordt. Dat mag je zelf regelen, maar je kunt het ook via hen aanvragen. Dat laatste kost dan geld, maar is niet verplicht. Creatief bedacht - toegegeven - maar nog steeds echt héél naar natuurlijk. 

Lukt het Gerhard Borgert wel?

Hoe fijn dus om te lezen dat flitskrediet-bestrijder Gerhard Borgert (ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet van hem had gehoord) een rechtszaak wist uit te lokken bij de nieuwe Ferratum-kopie, LoanRider uit Estland. Bij Ferratum lukte dat niet: de Finnen blaften wel maar beten niet, tot ongenoegen van Borgert. Hij wilde héél graag zo'n rechtszaak voeren.

Nog fijner dat de rechter het met hem eens is en in zijn uitspraak vastlegt dat de kosten van de commerciële garantstelling onder de maximale kredietkosten vallen. Yessss.... 

Zou dit het einde van het flitskrediet in Nederland zijn? Ik hoop het zó!

 

Aangemaakt door Willem op 30-12-2018 20:09

Ik denk dat er niets mis met de flitskrediet is. Je hebt ook de keus uit een persoonlijke garantsteller (je familie of kennissen) of een commerciële garantsteller. Ja en logisch dat zij er aan verdienen. Ze zitten daar niet om vliegen te vangen. En bovendien als je een gat in de markt vindt, waarom niet. Zo kan je ook net zo goed tegen de maffia (overheid) strijden. Die zijn ook niet altijd even netjes bezig!

Aangemaakt door Martin op 22-10-2018 16:11

Klinkt prachtig, maar voor heel veel mensen een laatste uitweg, omdat de banken niet thuis geven, als het gaat om tijdelijke problemen op te lossen.

Aangemaakt door X op 17-11-2018 15:41

Inderdaad, daar heeft Anneke Ranzato niet aan gedacht. Dit komt omdat onze Anneke geen last heeft van finabciële problemen. Ergo: weer duf geleuter vanuit de ivoren toren

Aangemaakt door X op 17-11-2018 15:45

Mijn eigen bank wilde mij totaal niet helpen, maar misschien kunnen we bij Anneke lenen tegen minder rente

Aangemaakt door Frank op 19-11-2018 13:34

Je hebt financiele problemen en dan ga je een flitskrediet afsluiten. Daarmee kom je alleen maar verder in de problemen. Terecht dat tegen deze leenmogelijkheid gewaarschuwd wordt. Je betaalt je scheel voor een kleine lening. Er is nog nooit iemand uit de financiele problemen gekomen door extra te lenen.

Aangemaakt door Barbara op 16-10-2018 16:28

Ik ben helemaal verbaasd hoe kunnen in Nederland zo soort BV actief zijn? in mijn idee dat zijn niet anders dan dieven.

Aangemaakt door Daan op 30-09-2018 14:12

Banken zouden meer mee moeten willen werken met mensen die financiële hulp nodig hebben en get niet krijgen. Omdat er ten onrechte een negatieve BKR registratie staat. Dan zouden flitskredieten niet meer nodig hoeven zijn! Nu is er geen andere oplossing omdat de “gewone” banken niet meer mee willen werken en mensen willen helpen. Hoe fijn zou het zijn als jouw eigen bank mee denkt en werkt en oplossingen zoekt i.p.v. direct weigeren zonder te luisteren naar het verhaal. Dat laatste vind ik persoonlijk vele malen erger dan het flitskrediet!

Aangemaakt door CC op 17-04-2019 11:33

Een onterechte negatieve BKR registratie kun je aanvechten bij de Geschillen commissie BKR. Deze commissie is aangesteld door de rechtbank Amsterdam en is dus onpartijdig. Kosten 50,00 euro, die in veel gevallen terug betaald moet worden door de kredietverstrekker als die opgedragen wordt de BKR te verwijderen. Het is echter veel werk, duurt maanden (net zoals bij een gewone rechtzaak dus). Bij een onterechte negatieve BKR kun je de zaak altijd aankaarten. Als je een terecht BKR hebt, die je in de weg staat bij bijv het krijgen van een hypotheek, en je kunt aantonen dat het persoonlijke belang om de notering weg te laten halen zwaarder weegt dan het belang van het laten voort bestaan van de negatieve codering, dan wordt hier serieus naar gekeken door de geschillen commissie. Op de website van de BKR staat precies wat je moet doen en hoe de procedure verloopt. En dat de banken niet meer luisteren, vind ik ook vreselijk. Bovendien vind ik het 5 jaar zichtbaar zijn van een negatieve codering geen bescherming. Ligt eraan waar die notering door komt of je bescherming nodig hebt. Soms is er wel degelijk een redelijke oorzaak en ben je geen notoire wanbetaler. Bovendien vind ik het ook geen bescherming. Stel dat je een notoire wanbetaler bent, dan wordt je 5 jaar lang de pas afgesneden, waardoor je geen schulden kunt maken. Echter, na die 5 jaar, kun je weer gewoon je gang gaan als er geen verdere begeleiding is waardoor en een mindswitch volgt. Dus het hel betuttelende systeem met valse veiligheid, vind ik waardeloos.

Aangemaakt door Clau op 10-09-2018 12:50

Why you should be happy for the ending of flash credits? It’s funny the way AFM wants to control all this and this is a free option for people and their rights to choose. Is like having a Dad telling you what to do what to buy what to eat. Not surprised either of the new mobile laws around and is just a mess further ahead.

Aangemaakt door Gert op 18-09-2018 16:55

Niemand kiest volgens mij uit vrije wil voor een dure optie als een flitskrediet. Waarom zou je procentueel belachelijk veel betalen voor een klein bedrag? Dat doe je als je niet anders kan. Afschaffen dus!

Aangemaakt door X op 27-09-2018 09:04

Als je niks anders kan inderdaad. Leuk dat je die kans om mensen op korte termijn in nood te helpen ziet verdwijnen.

Aangemaakt door Nick Bosschieter op 23-07-2018 18:09

ik kom contact met de heer Gerhard Borgert. Kunt u mij behulpzaam zijn? Mijn e-mail: nick@bosschieterbuma.nl

Aangemaakt door Anneke (HF) op 24-07-2018 12:06

Sorry Nick, wij hebben verder geen contact met de heer Borgert en dus ook geen contactgegevens.

Aangemaakt door Gerrit op 05-08-2018 19:32

je kunt in contact komen met hem via tros radar te vinden op google tros radar ferratum

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.