Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogGerhard Borgert wint zaak tegen LoanRider
Het komt niet héél vaak voor dat een financieel nieuwsbericht me oprecht blij maakt. De onderwerpen sparen, hypotheken, lenen... heel veel emotie wekken ze niet op. Maar je hebt van die dingen waar je wel door geraakt wordt.
Eén van die onderwerpen is voor mij al jaren en jaren het flitskrediet. Ik zie dat ik net iets meer dan zeven jaar geleden deze blog schreef voor HomeFinance: Glibberen door de mazen van de wet. Sindsdien is er veel veranderd maar de minileningen zijn nog niet verdwenen.
Onze financiële waakhond, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft van alles gedaan om die nare flitskredieten uit te roeien. Eerst kregen ze dus voor elkaar dat ze onder het toezicht kwamen te vallen - dat was eerder niet zo vanwege de lage bedragen en extreem korte looptijden. Daardoor werd het maximale rentetarief van toepassing en kon de AFM boetes uitdelen aan bedrijven als Voorschotje en Cash Bob. Die stoppen er dan ook snel mee. De markt voor flitskrediet werd meteen ook veel kleiner: in twee jaar tijd was het in 2014 gedaald naar 300.000 euro, waar eerder maar liefst 18 miljoen per jaar aan minileningen werd verstrekt.
De overblijvende partij, het grote Ferratum uit Finland, was slim en verhuisde haar Nederlandse activiteiten naar Liverpool. Ze verdienen geld met commerciële garantstellingen, niet met rente. Dat werkt zo: als je zo'n flitskrediet wilt afsluiten heb je een garantstelling nodig - zodat de kredietverstrekker zekerheid heeft dat het geld terugbetaald wordt. Dat mag je zelf regelen, maar je kunt het ook via hen aanvragen. Dat laatste kost dan geld, maar is niet verplicht. Creatief bedacht - toegegeven - maar nog steeds echt héél naar natuurlijk.
Hoe fijn dus om te lezen dat flitskrediet-bestrijder Gerhard Borgert (ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet van hem had gehoord) een rechtszaak wist uit te lokken bij de nieuwe Ferratum-kopie, LoanRider uit Estland. Bij Ferratum lukte dat niet: de Finnen blaften wel maar beten niet, tot ongenoegen van Borgert. Hij wilde héél graag zo'n rechtszaak voeren.
Nog fijner dat de rechter het met hem eens is en in zijn uitspraak vastlegt dat de kosten van de commerciële garantstelling onder de maximale kredietkosten vallen. Yessss....
Zou dit het einde van het flitskrediet in Nederland zijn? Ik hoop het zó!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.