HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Gratis gegevens opvragen BKR: niet echt bruikbaar

Printen, invullen, postzegel plakken en 28 dagen wachten

Printen, invullen, postzegel plakken en 28 dagen wachten

Vanmorgen zag ik een reactie bij een nieuwsartikel uit april – over het gratis inzien van je BKR-registratie. De vraag kon ik niet beantwoorden: er werd gevraagd om inzage en die kunnen wij bij HomeFinance.nl natuurlijk niet geven. Wel viel me op dat er veel eerdere opmerkingen waren over het al dan niet gratis zijn van de inzage bij het BKR. Dus dacht ik: laat ik daar eens verder naar kijken.

Welke gegevens staan er van mij bij BKR?

Op de website van het Bureau Krediet Registratie (BKR) is het niet lastig te vinden: het onderwerp Opvragen gegevens staat prominent op de homepage. Terecht, want dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom je op die website komt: je wilt weten wat er van jou geregistreerd staat.

Gratis gegevens opvragen

Ga je naar dat onderdeel, dan zie je niet meteen de mogelijkheid om gratis gegevens op te vragen. Er staan drie diensten om uit te kiezen – van € 4,95 tot € 12,50 per jaar. Het woord ‘gratis’ wordt sowieso niet genoemd. Onder de diensten staat we de mogelijkheid van AVG inzage. Eén keer per jaar, kosteloos. Há! Daar is de gratis inzage dan!

AVG inzage bij BKR

Dat ze het AVG inzage noemen… jammer vind ik dat. Het straalt 100% uit dat ze je eigenlijk liever niet gratis jouw gegevens tonen, maar dat het nu eenmaal moet van die privacywet. De AVG inzage wordt ook binnen 28 dagen op papier aangeleverd. 28 dagen! Als je met een hypotheek bezig bent ga je toch niet 28 dagen wachten!!

Hoe werkt gratis gegevens opvragen?

Maar goed, de beloofde gratis optie is er.  Hoe werkt het? We klikken op ‘Ga verder’. Daar staat helder beschreven hoe het werkt, maar ze maken het je niet makkelijk. Geen digitaal invulformulier waar je je legitimatiebewijs als bijlage mee kunt sturen. Nee… de aanvraag moet per post. Met postzegel. Stiekem toch niet gratis dus, het is niet alsof een postzegel tegenwoordig niets kost.

Jammer

Conclusie: gratis opvragen van je BKR-gegevens kan… nou ja, min of meer – je moet nog steeds een postzegel plakken. Wil je de gegevens een beetje snel inzien, dan zul je toch een betaalde optie moeten kiezen. Wat vind ik daarvan? Jammer, is het eerste dat in me opkomt. Jammer, omdat ik er meer van had verwacht. Omdat het me prettig lijkt voor iedereen als je gewoon zonder belemmeringen kunt zien welke gegevens er over jou gemeld zijn bij het BKR. Gegevens die heel wat ellende kunnen geven bij het aanvragen van een lening of hypotheek.

Wie betaalt de kosten van het BKR?

Tegelijk vraag ik me af waarom het zo gaat. Hoe wordt de organisatie van het BKR eigenlijk gefinancierd? Wie betaalt voor de kosten van die club? Het is geen overheidsorganisatie maar een onafhankelijke stichting. Opgericht door de financiële instellingen in Nederland. Zouden die ook de kosten van de stichting dragen? Ik denk van wel, zal wel met een verdeelsleutel werken. Op zich begrijpelijk dat ze die kosten zo laag mogelijk houden en dus de gratis optie onaantrekkelijk maken. 

Paar euro – waar gaat het over?

Tot slot denk ik ook: als je zoveel belang hebt bij die gegevens, neem dan gewoon die online inzage voor € 4,95. Wat zijn die paar euro nou als je bezig bent met een hypotheek en alle kosten die daarbij komen kijken? Ja ja, ik weet het – voor veel mensen draait het om het principe. Dat je moet betalen om je eigen gegevens te kunnen inzien.

Gratis maar niet echt bruikbaar

Als laatste – en daar heb ik me mede schuldig aan gemaakt – hadden we gewoon niet zo hard moeten roepen dat  gratis opvragen nu eindelijk kan. Dat riepen we in april, toen de details nog niet bekend waren. Ik had toen werkelijk niet door (sorry!) dat het bericht over gratis gegevens opvragen niet meer was dan het voldoen aan de AVG eisen. Eigenlijk geen echt bruikbare optie voor het gratis inzien van je BKR registratie…

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Benno van zondag oktober 14, 2018 15:36
    Zit wat in Benno. Het is inderdaad van de gekke dat het zo ingewikkeld moet zijn om gemakkelijk online gratis de gegevens te leveren. Desnoods moet de overheid dat maar financieren?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen