Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koopakte woning: verontreiniging, inspectie en aanschrijvingen

Wat de verkoper weet moet hij jou vertellen

Wat de verkoper weet moet hij jou vertellen

Ben jij bezig met het kopen van een huis? Zodra je het gevonden hebt en eruit bent met de verkoper gaan jullie de koopakte tekenen. Die krijg je dan vooraf toegestuurd door de verkopend makelaar en misschien geloof je het allemaal in je blijdschap wel – maar het is toch belangrijk om goed te weten waar je voor tekent. Daarom behandelen we bij HomeFinance.nl de koopakte voor een bestaande woning artikel voor artikel. Vandaag kijken we naar de artikelen 6.4 t/m 6.6.

Verontreiniging, asbest en beschikkingen

Artikel 6.4 is opgesplitst in vier korte delen. Allemaal gaan ze over het al dan niet aanwezig zijn van verontreiniging, een ondergrondse tank, asbest of beschikkingen of bevelen over de bodem. Het huis staat immers op een stuk grond – en in die grond kan van alles zitten dat jij niet kunt zien. Nu geven deze regels alleen zekerheid over de vraag of de verkoper ergens vanaf wist. Als de verkoper er vanaf weet dat er iets nadeligs in de grond zit, moet jij dat aan jou als koper vertellen. Weet de verkoper het niet – dan kan hij het jou ook niet vertellen. Dat wil dus niet per se zeggen dat het er niet is. Niet voor niets wordt dit een ‘(on)bekendheidsverklaring’ genoemd.

Beschikkingen of bevelen zouden door de overheid zijn opgelegd, bijvoorbeeld het bevel tot het saneren van verontreinigde grond. Als zo’n bevel er is moet de verkoper dat natuurlijk vertellen. Dat wordt vastgelegd in de koopakte om te voorkomen dat de verkoper doet alsof z’n neus bloedt en jij er als koper later achter komt. Met alle gevolgen van dien.

Inspectie van de woning vóór overdracht

Het is zo vanzelfsprekend dat het bijna apart is dat het nog beschreven wordt. In artikel 6.5: “Koper heeft het recht om direct voorafgaand aan het passeren van de akte van levering de onroerende zaak van binnen en van buiten te inspecteren.” Ja tuurlijk! Het is ook belangrijk om die inspectie serieus te nemen als koper: het gaat om de staat waarin je de woning overneemt. Zijn alle afspraken nagekomen? Is er geen schade aangericht bij het leegruimen van het huis? Zijn er geen gebreken zichtbaar die eerder achter een kast verstopt zaten? Als je bij de notaris eenmaal getekend hebt kun je daar niet meer op terugkomen, je hebt de woning dan aanvaard zoals die op dat moment is.

Aanschrijvingen: verplichtingen opgelegd door overheid of nutsbedrijven

Dan artikel 6.6 – over aanschrijvingen. Het gaat om verplichtingen die de overheid of een nutsbedrijf (gas, water, elektra) een woningbezitter opleggen voor het verbeteren of herstellen van iets in of aan het pand. Dat ligt een beetje in het verlengde van de beschikkingen of bevelen hierboven. Als er al informatie bekend is over iets dat moet gebeuren, dan moet je daar als koper natuurlijk vanaf weten. De uitvoering kost geld en als dat nog niet gedaan is door de verkoper draai jij ervoor op. Jij kunt dit soort dingen nooit allemaal zelf uitvinden en de huidige eigenaar van het huis is er natuurlijk wél van op de hoogte. Dus die moet het jou vertellen – simpel as that.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek