Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Toegevoegde waarde NHG?

Ideeën om waarde makkelijk te vergroten

Ideeën om waarde makkelijk te vergroten

Wie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil afsluiten, moet voldoen aan diverse eisen. De belangrijkste eis: de koopsom mag niet hoger zijn dan 265.000 euro. Nu de huizenprijzen flink stijgen zullen steeds meer huizenbezitters die een woning kopen niet in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG.

Voordeel en kosten van NHG & de NHG grens

Het voordeel van NHG is de lagere hypotheekrente. Daar tegenover staat dat de huizenbezitter eenmalig 1% van het hypotheekbedrag moet betalen voor NHG. Deze kosten zijn wel eenmalig fiscaal aftrekbaar. Volgend jaar zal de grens van NHG weer hoger zijn. De NHG-grens wordt namelijk jaarlijks aangepast naar de gemiddelde huizenprijzen.

NHG-cijfers over eerste halfjaar 2018

NHG kwam onlangs met cijfers over het eerste half jaar van 2018. Hieronder een korte opsomming (bron NHG):

In de eerste 2 kwartalen van 2018 stegen de gemiddelde woningprijzen met circa 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In het 1e halfjaar kozen 54.600 woningkopers ervoor hun woning te financieren met NHG. In vergelijking met vorig jaar is het aantal afgesloten garanties gedaald met 5%.
Het aantal huishoudens dat een beroep heeft gedaan op NHG vanwege een onvermijdelijke verkoop met verlies daalde in het eerste half jaar opnieuw. Desalniettemin was het vangnet van NHG in het afgelopen half jaar nog in 545 gevallen noodzakelijk. Het gemiddelde uitgekeerde verliesbedrag daalde ook verder, wat een direct gevolg is van de stijgende woningprijzen. De belangrijkste oorzaken voor het indienen van een verliesdeclaratie betroffen relatiebeëindiging en het verliezen van een baan.
In het 2e kwartaal is het garantievermogen van het waarborgfonds toegenomen naar in totaal €1.175 miljoen. Daarmee groeit het garantievermogen in het eerste half jaar van 2018 met circa € 71 miljoen.

Uit bovenstaande opsomming kunnen we concluderen dat het goed gaat met NHG. Het vermogen neemt toe en de buffer om uit te kunnen betalen bij “problemen” is flink. Een mooi moment om even vooruit te kijken en een interessante vraag te stellen….

Wat is de toegevoegde waarde nog van NHG?

Buiten de lagere hypotheekrente heeft NHG geen echte toegevoegde waarde meer. Een mooi moment om vooral de 1% kosten voor de huizenkoper flink te verlagen naar maximaal 0,5%. Om NHG aantrekkelijk te houden voor “veel” huizenbezitters zal de grens flink omhoog moeten. Uitgaande van de gemiddelde huizenprijzen zal deze grens waarschijnlijk in 2019 naar 285.000 / 290.000 euro gaan. Ik ben voorstander om dit flink te verhogen, namelijk naar 350.000 euro (gemiddelde huizenprijs plus 20%).

Deze twee simpele wijzigingen zorgen ervoor dat meer huizenbezitters in 2019 in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek