Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 27 augustus 2018, 11:12 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen

Wie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil afsluiten, moet voldoen aan diverse eisen. De belangrijkste eis: de koopsom mag niet hoger zijn dan 265.000 euro. Nu de huizenprijzen flink stijgen zullen steeds meer huizenbezitters die een woning kopen niet in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG.

Voordeel en kosten van NHG & de NHG grens

Het voordeel van NHG is de lagere hypotheekrente. Daar tegenover staat dat de huizenbezitter eenmalig 1% van het hypotheekbedrag moet betalen voor NHG. Deze kosten zijn wel eenmalig fiscaal aftrekbaar. Volgend jaar zal de grens van NHG weer hoger zijn. De NHG-grens wordt namelijk jaarlijks aangepast naar de gemiddelde huizenprijzen.

NHG-cijfers over eerste halfjaar 2018

NHG kwam onlangs met cijfers over het eerste half jaar van 2018. Hieronder een korte opsomming (bron NHG):

In de eerste 2 kwartalen van 2018 stegen de gemiddelde woningprijzen met circa 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In het 1e halfjaar kozen 54.600 woningkopers ervoor hun woning te financieren met NHG. In vergelijking met vorig jaar is het aantal afgesloten garanties gedaald met 5%.
Het aantal huishoudens dat een beroep heeft gedaan op NHG vanwege een onvermijdelijke verkoop met verlies daalde in het eerste half jaar opnieuw. Desalniettemin was het vangnet van NHG in het afgelopen half jaar nog in 545 gevallen noodzakelijk. Het gemiddelde uitgekeerde verliesbedrag daalde ook verder, wat een direct gevolg is van de stijgende woningprijzen. De belangrijkste oorzaken voor het indienen van een verliesdeclaratie betroffen relatiebeëindiging en het verliezen van een baan.
In het 2e kwartaal is het garantievermogen van het waarborgfonds toegenomen naar in totaal €1.175 miljoen. Daarmee groeit het garantievermogen in het eerste half jaar van 2018 met circa € 71 miljoen.

Uit bovenstaande opsomming kunnen we concluderen dat het goed gaat met NHG. Het vermogen neemt toe en de buffer om uit te kunnen betalen bij “problemen” is flink. Een mooi moment om even vooruit te kijken en een interessante vraag te stellen....

Wat is de toegevoegde waarde nog van NHG?

Buiten de lagere hypotheekrente heeft NHG geen echte toegevoegde waarde meer. Een mooi moment om vooral de 1% kosten voor de huizenkoper flink te verlagen naar maximaal 0,5%. Om NHG aantrekkelijk te houden voor “veel” huizenbezitters zal de grens flink omhoog moeten. Uitgaande van de gemiddelde huizenprijzen zal deze grens waarschijnlijk in 2019 naar 285.000 / 290.000 euro gaan. Ik ben voorstander om dit flink te verhogen, namelijk naar 350.000 euro (gemiddelde huizenprijs plus 20%).

Deze twee simpele wijzigingen zorgen ervoor dat meer huizenbezitters in 2019 in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.