Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente mislopen door fusie – krijg je dan compensatie?

Fusie NN Group en Delta Lloyd leidt tot klacht bij Kifid

Fusie NN Group en Delta Lloyd leidt tot klacht bij Kifid

Interessant: een klacht die een spaarder indiende bij het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (Kifid) – over misgelopen rente door de fusie van Ohra Bank met NN Bank (Nationale Nederlanden). 

Hoezo misgelopen rente?

In eerste instantie zag ik het even niet. Hoezo misgelopen rente… de rekeningen en deposito’s bleven toch gewoon gehandhaafd bij deze fusie tussen NN Group en Delta Lloyd? Er werden toch geen afspraken opengebroken?

Boven grens spaargarantie

De crux zat ‘m in de garantiegrens voor spaargeld. Die ligt natuurlijk op € 100.000 per persoon, per bank. Waar ‘bank’ staat moet je dan ‘bankvergunning’ lezen. Daar was deze spaarder zich goed van bewust, daarom had bij bij Ohra Bank € 96.000 weggezet en bij Nationale Nederlanden Bank € 72.000. Het totaal lag ruim boven de € 100.000 en hij wilde niet het risico lopen om bij een onverhoopt faillissement een deel van zijn spaargeld kwijt te zijn. Begrijpelijk.

Fusie tussen NN Group en Delta Lloyd

Ohra Bank viel onder Delta Lloyd – dat ging fuseren met de NN Group. Samen gingen ze verder onder één bankvergunning… en dat was natuurlijk niet de bedoeling van deze spaarder. Nu had hij € 168.000 onder één vergunning, met dus een risico om € 68.000 te verliezen.

Als twee banken fuseren....wat doet dat met jouw spaargarantie?

Veranderen van spaarbank

Nou – simpele oplossing: veranderen van spaarbank. Maar wat nou als je geld tegen hele mooie rentes in deposito’s staat bij die banken? Als je bij NN Bank 3,5% rente kreeg en bij Ohra Bank 4,6%? Dat wil je niet zomaar opgeven, zéker niet als je kijkt naar de huidige spaarrentes….

De banken hebben wel de gelegenheid geboden om vaststaande deposito’s zonder boete open te breken als de saldi in totaal boven de € 100.000 uit kwamen. Dus overstappen kost geen geld. Maar wel rente!

Compensatie spaarrente zou fair zijn

Dan denk ik: helemaal niet gek dat zo’n man een compensatie voor de misgelopen spaarrente wil. Hij loopt inderdaad rente mis door de fusie als hij een deel van zijn geld weghaalt omdat hij 100% onder het depositogarantiestelsel wil vallen. Eigenlijk vind ik het dan al jammer dat dit überhaupt bij het Kifid terechtkomt – dit zou NN moeten meenemen al kosten van de fusie.

Kans op faillissement zo klein…

Maar dat deed NN dus niet, dus stapte hij naar het Kifid. En daar kreeg hij ook geen gelijk. Zij stellen dat er geen wettelijke verplichting is om misgelopen rente-inkomsten te vergoeden. Daarnaast achten ze de kans op een faillissement zo klein dat er in de ogen van het Kifid geen schade is.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek