Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 22 oktober 2018, 10:43 - Jos Koets
#huizenmarkt

Het AD kwam vorige week met een aantal artikelen rond de huizenmarkt. Conclusie: de huizenmarkt in Nederland dreigt te ontsporen. De huizenprijzen rijzen de pan uit en het aanbod was nog nooit zo laag, zeggen de makelaars van de NVM. Er werden het afgelopen kwartaal slechts 36.000 woningen verkocht, aldus de makelaarsorganisatie.

In het AD valt tevens te lezen dat:

  • bijna 35% van de verkochte huizen boven de vraagprijs van de hand ging (een record).
  • de vraagprijzen het afgelopen kwartaal het hardst stegen in Haarlem, Den Haag, Barneveld en noordwest Friesland: met hier en daar vraagprijsstijgingen van ruim 20% in een jaar tijd.
  • de verkoopprijs van een tussenwoning in Haarlem nu op hetzelfde niveau ligt als van een appartement in de hoofdstad.
  • de gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning nu 355.000 euro bedraagt. Dat is 15,7% meer dan een jaar geleden.

Blijven de huizenprijzen stijgen?

Wie de huizenmarkt de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd, zal niet verbaasd zijn over deze cijfers. In de komende maanden zal er niet veel veranderen. De algemene verwachting is dat we de grootste stijging hebben gehad. Dat is mogelijk, maar het aantal te koop staande woningen daalt nog steeds. Zolang het aanbod minder wordt en de vraag nog steeds groot is, zullen de huizenprijzen naar mijn verwachting verder stijgen. Zeker zolang de hypotheekrente laag blijft.

Eigen middelen nodig bij aankoop woning

De vraag is wel hoeveel kopers nog steeds het geld hebben om boven de vraagprijs te kopen. Ik kan me niet voorstellen dat iedere gekochte woning met een koopprijs boven de vraagprijs daadwerkelijk ook wordt getaxeerd op deze koopprijs. Bij een lagere taxatie zullen de kopers eigen middelen moeten inbrengen. Hieronder een fictief rekenvoorbeeld:

  • Vraagprijs woning: 300.000
  • Koopprijs woning: 330.000
  • Taxatiewaarde woning: 310.000

In dit rekenvoorbeeld moeten de kopers 20.000 euro (koopprijs 330.000 -/- taxatiewaarde 310.000) uit eigen middelen betalen. Deze kopers betalen feitelijk 20.000 euro teveel voor de koopwoning.

Makelaars maken zich zorgen

Ik kan me wel voorstellen dat makelaars zich zorgen maken. Niet over de stijgende huizenprijzen maar meer over het aanbod van te koop staande woningen. Makelaars moeten woningen verkopen om geld te verdienen. Als het aantal te koop staande woningen laag is, zullen de verdiensten van de makelaars ook minder worden.

Al met al wordt de stemming over de huizenmarkt steeds minder positief. Ook dit zal de komende maanden niet veranderen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.