Search
Close this search box.

Boem zegt de woningmarkt

Nederlandse woningmarkt lijkt te ontsporen

Nederlandse woningmarkt lijkt te ontsporen

Het AD kwam vorige week met een aantal artikelen rond de huizenmarkt. Conclusie: de huizenmarkt in Nederland dreigt te ontsporen. De huizenprijzen rijzen de pan uit en het aanbod was nog nooit zo laag, zeggen de makelaars van de NVM. Er werden het afgelopen kwartaal slechts 36.000 woningen verkocht, aldus de makelaarsorganisatie.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

In het AD valt tevens te lezen dat:

  • bijna 35% van de verkochte huizen boven de vraagprijs van de hand ging (een record).
  • de vraagprijzen het afgelopen kwartaal het hardst stegen in Haarlem, Den Haag, Barneveld en noordwest Friesland: met hier en daar vraagprijsstijgingen van ruim 20% in een jaar tijd.
  • de verkoopprijs van een tussenwoning in Haarlem nu op hetzelfde niveau ligt als van een appartement in de hoofdstad.
  • de gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning nu 355.000 euro bedraagt. Dat is 15,7% meer dan een jaar geleden.

Blijven de huizenprijzen stijgen?

Wie de huizenmarkt de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd, zal niet verbaasd zijn over deze cijfers. In de komende maanden zal er niet veel veranderen. De algemene verwachting is dat we de grootste stijging hebben gehad. Dat is mogelijk, maar het aantal te koop staande woningen daalt nog steeds. Zolang het aanbod minder wordt en de vraag nog steeds groot is, zullen de huizenprijzen naar mijn verwachting verder stijgen. Zeker zolang de hypotheekrente laag blijft.

Eigen middelen nodig bij aankoop woning

De vraag is wel hoeveel kopers nog steeds het geld hebben om boven de vraagprijs te kopen. Ik kan me niet voorstellen dat iedere gekochte woning met een koopprijs boven de vraagprijs daadwerkelijk ook wordt getaxeerd op deze koopprijs. Bij een lagere taxatie zullen de kopers eigen middelen moeten inbrengen. Hieronder een fictief rekenvoorbeeld:

  • Vraagprijs woning: 300.000
  • Koopprijs woning: 330.000
  • Taxatiewaarde woning: 310.000

In dit rekenvoorbeeld moeten de kopers 20.000 euro (koopprijs 330.000 -/- taxatiewaarde 310.000) uit eigen middelen betalen. Deze kopers betalen feitelijk 20.000 euro teveel voor de koopwoning.

Makelaars maken zich zorgen

Ik kan me wel voorstellen dat makelaars zich zorgen maken. Niet over de stijgende huizenprijzen maar meer over het aanbod van te koop staande woningen. Makelaars moeten woningen verkopen om geld te verdienen. Als het aantal te koop staande woningen laag is, zullen de verdiensten van de makelaars ook minder worden.

Al met al wordt de stemming over de huizenmarkt steeds minder positief. Ook dit zal de komende maanden niet veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek