Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente: hoe lang vastzetten?

Rente is belangrijk - voorwaarden nog belangrijker

Rente is belangrijk – voorwaarden nog belangrijker

De hypotheekrente blijft laag. Zo af en toe zijn er wat banken die de hypotheekrente verhogen. Deze verhogingen zijn beperkt: 0,05% / 0,10%. Ook de komende maanden zal er niet veel veranderen. 

Hoe lang de hypotheekrente vastzetten?

Veel huizenkopers twijfelen hoe lang zij de hypotheekrente vast moeten zetten. Opvallend is altijd dat zij opmerken dat over een paar jaar de hypotheekrente hoger zal zijn dan nu. Kunnen zij in de toekomst kijken? Een echte reden hebben zij namelijk niet als ik ernaar vraag. Een hypotheekadviseur kan door middel van berekeningen laten zien wat de verschillen zijn als de rente voor een langere periode wordt vastgezet tegen een hogere hypotheekrente in vergelijking bij een kortere periode.

Hypotheekrente op dit moment

Hieronder de hypotheekrentes die op het ogenblik gelden:

Hypotheekrente

NHG

100%

1 jaar hypotheekrente v.a.

1,00%

1,60%

5 jaar hypotheekrente v.a.

1,20%

1,70%

10 jaar hypotheekrente v.a.

1,70%

2,19%

20 jaar hypotheekrente v.a.

2,22%

2,68%

30 jaar hypotheekrente v.a.

2,47%

2,87%

Alle hypotheekrentes vergelijken

Rekenvoorbeeld voor vergelijking rentevastperiodes

Ik neem in mijn rekenvoorbeeld de rentes van NHG met een rente vast periode van vijf jaar en 30 jaar. Bij vijf jaar vast is de hypotheekrente 1,20% en bij 30 jaar vast 2,47% (meer dan het dubbele. Wat zijn de bruto maandlasten bij een annuïteiten hypotheek van 200.000 euro?

  • Bij een hypotheekrente van 1,20% is de bruto maandlast 662 euro
  • Bij een hypotheekrente van 2,47% is de bruto maandlast 787 euro

Iemand die voor zekerheid kiest en de rente voor 30 jaar vast zet, betaalt dus 125 euro per maand meer voor zijn hypotheek. Bij netto is dit verschil zelfs nog wat lager. Veel huizenbezitters vinden deze 125 euro “niet veel” en besluiten daarom de rente voor een langere periode vast te zetten.

Sneller aflossen bij lagere hypotheekrente

Echter – er is meer aan de hand waar we naar moeten kijken. Hoe hoog is de hypotheek nog na vijf jaar?

  • bij een rente van 1,20% is er na vijf jaar nog een hypotheek van 171.947 euro
  • bij een rente van 2,47% is er na vijf jaar nog een hypotheek van 176.476 euro

Hoe lager de hypotheekrente is, des te meer er per maand wordt afgelost. In mijn rekenvoorbeeld is er na vijf jaar 4.529 euro meer afgelost op de hypotheek. Dit is per maand 75,48 euro. Dit is trouwens een netto bedrag.

Voorwaarden bij een hypotheek belangrijker dan rente

Is het bovenstaande voldoende om een goede beslissing te nemen met betrekking hoe lang iemand de rente gaat vastzetten? Mijn antwoord is stellig: Nee.

De kleine lettertjes (voorwaarden van een bank) zijn nog belangrijker dan bovenstaande cijfers. In een mensenleven verandert veel. Het is daarom zeer verstandig om ook de voorwaarden goed mee te nemen als huiswerk. Goede voorwaarden kunnen zeer veel geld besparen. Vraag daarom altijd naar de voorwaarden?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek