Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wat kost een makelaar bij verkoop woning?

Courtage verkopend makelaar kan flink verschillen en oplopen

Courtage verkopend makelaar kan flink verschillen en oplopen

Het aantal te koop staande woningen wordt maandelijks steeds minder terwijl de vraag naar een koopwoning hoog blijkt. Dit betekent dat veel koopwoningen niet lang te koop staan. Bovendien wordt meer dan 50% van de woningen die te koop staan voor minimaal de vraagprijs (of hoger) verkocht. De tijd om een koopwoning te verkopen, is nu goed. Is het nog verstandig om een verkopende makelaar in te schakelen en wat kost deze makelaar dan?

Makelaar bepaalt courtage zelf

De beloning die je een makelaar moet betalen voor zijn werk noemen we ‘courtage’. Het belangrijkste om te weten is dat een makelaar zelf zijn courtage kan bepalen. Tot 1999 moesten makelaars zich aan vaste tarieven houden. Het is heel verstandig om goede afspraken te maken over de courtage van de makelaar en wat deze precies voor dit bedrag doet. Hierbij niet vergeten wat er in de prijs zit, zodat de makelaar niet achteraf nog eens met “andere kosten” komt die in rekening worden gebracht. Bovendien is het verstandig om meerdere makelaars te laten komen. Vraag niet alleen naar de verkoopprijs, maar ook naar de taxatiewaarde van de woning. Een koper moet namelijk de woning laten taxeren voor het verkrijgen van de hypotheek.

Grote verschillen in kosten van makelaars

Uit de praktijk weet ik van mijn klanten dat er grote verschillen zijn tussen de makelaars. Niet alleen betreffende de courtage maar ook over de verkoopprijs. Dit heeft (soms) te maken met de manier van verkoop van de woning. Een huis kan te koop worden gezet waarbij er onderhandeld kan worden over de vraagprijs. Het is ook mogelijk een lage vraagprijs te hanteren en dan geïnteresseerden te laten opbieden. Er is dan sprake van een vraagprijs vanaf.

Makelaars hanteren diverse manieren voor het berekenen van hun courtage:

  1. een vast bedrag
  2. een vast percentage van de verkoopprijs
  3. een vast bedrag plus een percentage als de woning voor een hoger bedrag wordt verkocht

Bij nummer 3 is het oppassen geblazen. Ik zal dit aantonen door middel van een rekenvoorbeeld:

  • Vraagprijs woning      € 400.000
  • Courtage: € 4.000 plus 10% over het meerdere boven de 400.000 euro
  • Verkoopprijs woning  € 450.000
  • Daadwerkelijke courtage € 9.000 (4.000 plus 10% van 50.000 euro)

Makelaars die met percentages werken, weten veelal van te voren dat de woning voor een hoger bedrag wordt verkocht. Als deze verkoper meerdere makelaars langs had laten komen, had er waarschijnlijk een makelaar bijgezeten die de verkoopprijs al op 450.000 euro had geadviseerd. Indien deze makelaar 1,2% courtage rekent (totaal 5.400 euro) dan kan deze verkoper een paar duizend euro besparen.

Erg hoge vergoedingen 

Persoonlijk vind ik dat de courtage wel erg flink kan oplopen. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger de courtage voor de makelaar. In het verleden hadden hypotheekadviseurs hier ook mee te maken. Zij kregen toen een vast percentage van het hypotheekbedrag (was nog wel afhankelijk van de hypotheekvorm). Inmiddels werken bijna alle adviseurs met een vast bedrag, waardoor de hoogte van het hypotheekbedrag niet meer van belang is voor hun nota. Bovendien moeten adviseurs hun werkuren kunnen verantwoorden. Een factuur hoger dan 3.000 euro zal / moet niet zo vaak meer voorkomen. Helaas gebeurt dit nog wel – ook diverse hypotheekadviseurs weten dus wel van wanten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek