Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 31 december 2018, 12:57 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek #huis kopen

U gaat een huis kopen en mag bepalen wat u buiten de koopprijs van de woning aan kosten gaat betalen. Ik heb het dan over de makelaars kosten (aankoop van de woning) en de advieskosten voor de hypotheekadviseur (afsluiten van de hypotheek). Kies maar!

Aankoopkosten makelaar

  1. helemaal geen kosten betalen
  2. tot 1.000 euro
  3. 1.000 tot 2.000 euro
  4. hoger dan 2.000 euro

Advieskosten hypotheekadviseur

  1. ik ga niet naar een hypotheekadviseur, ik sluit mijn hypotheek via internet
  2. tot 1.000 euro
  3. 1.000 tot 2.000 euro
  4. 2.000 tot 3.000 euro
  5. 3.000 tot 4.000 euro
  6. meer dan 4.000 euro

Kosten aankoop woning en afsluiten hypotheek

Ik weet zeker dat u als koper een zo laag mogelijk getal zal kiezen. Dat is ook logisch, want iedere koper wil zo min mogelijk betalen. Het leuke is dat de situatie 100% anders wordt als u makelaar / hypotheekadviseur bent. Uw klant wil een woning kopen. U bent dus aankoop makelaar en bovendien regelt u de hypotheek voor uw klant. Welke keuze zal u dan maken? Wie alleen naar zijn eigen portemonnee kijkt, zal de hoge getallen aankruisen.

Makelaars en hypotheekadviseurs verdienen graag veel geld

Beoordelen kwaliteit makelaar & hypotheekadviseur

Het nadeel van de makelaar / hypotheekadviseur is dat een koper niet weet of deze zijn werk goed doet. Een makelaar kan daarbij makkelijk beoordeeld worden. Vooral als de makelaar een zeer leuk bedrag van de vraagprijs kan afdingen, zal u als klant een positieve beoordeling geven.

Bij hypotheekadviseurs is een beoordeling wat moeilijker. Hierbij heb ik het niet over het afsluiten van een hypotheek. Bijna alle hypotheekadviseurs zullen wel positief beoordeeld worden over dit onderdeel. Gaan we echter verder kijken naar de fiscaliteit, dan is het niet mogelijk als klant om daar een beoordeling over te geven. De fiscaliteit is namelijk te ingewikkeld geworden (in veel situaties) waardoor zelfs de klant het niet begrijpt. Deze moet dus blindelings op zijn hypotheekadviseur afgaan dat deze het goed doet. Helaas weet ik dat dit bij zeer veel hypotheekadviseurs niet aan de orde is.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.