Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 31 december 2018, 07:45 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Het is 31 december, het nieuwe jaar staat voor de deur. Wij van HomeFinance wensen jou en iedereen om je heen natuurlijk een gezellige en veilige jaarwisseling, en een mooie start van 2019. Hoe start jij het nieuwe jaar qua zorgverzekering? Heb je iets veranderd aan je polis of alles gewoon laten lopen zoals het in 2018 - en misschien vele jaren daarvoor - was?

Nog even snel premies van zorgverzekeringen vergelijken?

Overstappen? Beetje laat ... maar het kan nog wel!

Als je tot nu toe geen actie hebt ondernomen om je zorgverzekering aan te passen is het wel een beetje laat om daar nu nog mee te beginnen. Maar het kán nog wel hoor! Bij de zorgverzekeraars weten ze ook dat veel mensen er pas op het laatste moment mee aan de slag gaan, ze zitten daar voor je klaar bij de telefoons of in de chats. 

Opzeggen móet vandaag... nieuwe afsluiten kan ook in januari nog

Misschien heb je wel al voorwerk gedaan maar ben je er gewoon nog niet aan toegekomen om de aanpassingen die je wilt ook werkelijk te regelen. Nu is het niet per se noodzakelijk dat je de nieuwe verzekering vandaag ook in orde hebt. Het opzeggen van je huidige zorgpolis móet uiterlijk 31 december - voor het afsluiten van een nieuwe heb je dan nog een maand de tijd.

Opzeggen zorgverzekering vóór de jaarwisseling - check!

Acceptatie van je nieuwe zorgverzekering

Het kan een beetje tricky zijn om je oude verzekering al op te zeggen als je nog geen acceptatie hebt voor een nieuwe. Tenminste - als je aanvullende dekkingen wilt waar een acceptatie aan vastzit.

Acceptatieplicht voor de basisverzekering

Ga je voor alleen een basisverzekering, dan maakt het niet uit. Daar hebben verzekeraars een acceptatieplicht - je kunt dus niet afgewezen worden. Je loopt voor de basiszorg dus niet het risico dat je in 2019 niet de dekking hebt die je had gewild. Afsluiten in januari 2019 is daarbij geen probleem. Natuurlijk betaal je dan wel premie voor het hele jaar 2019, dus met terugwerkende kracht vanaf 1 januari.

Premies basisverzekeringen vergelijken

Géén acceptatieplicht voor aanvullende dekkingen

Voor aanvullende zorgverzekeringen geldt géén acceptatieplicht. Verzekeraars mogen helemaal zelf beslissen of ze jouw aanvraag honoreren of niet. Nu is het niet zo dat je voor elke aanvullende dekking ook vragen moet beantwoorden. Er zijn er heel wat die ook standaard geaccepteerd worden, geen probleem.

Wil je een verzekering afsluiten waar wél vragen bij gesteld worden... en zeg je daar een goede dekking voor op... dan zou ik er toch echt voor zorgen dat de acceptatie uiterlijk vandaag rond is. Anders loop je het risico dat je de jouw huidige uitgebreide aanvullende verzekering opzegt en de dekking kwijt bent en dat vervolgens de nieuw aangevraagde aanvullende polis niet geaccepteerd wordt. Dan heb je gewoon pech en ben je voor al die aanvullende zorg niet verzekerd in 2019.

Zorgverzekering 2019 geregeld!

Het prettigst is toch wel als de zorgverzekering voor 2019 gewoon helemaal in orde is als de champagnekurken knallen. Dan hoef je er niet meer over na te denken in het nieuwe jaar, dan is het gewoon klaar. In november begint het zorgcircus weer opnieuw. Heb je dit jaar geen actie ondernomen, niets uitgezocht of vergeleken? Dan heb ik een goed voornemen voor je: in 2019 eindelijk eens echt aandacht besteden aan je zorgverzekering  voor 2020!

Goede voornemens voor 2019!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.