Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Appartement kopen? Hier moet je op letten!

Aandachtspunten bij de aankoop van een appartement

Aandachtspunten bij de aankoop van een appartement

Bij het kopen van een appartement komen andere zaken om de hoek kijken dan bij het kopen van een eengezinswoning. Wat moet een koper weten en waar moet deze op letten bij het kopen van een appartement?

Staat van onderhoud

De waarde van het appartement is afhankelijk van de waarde van het gehele gebouw en die wordt onder andere bepaald door de staat van het onderhoud. Als het gebouw niet of nauwelijks goed wordt onderhouden betekent dit niet alleen verval en waardedaling, maar het drukt ook een stempel op de directe woonomgeving en de buurt. Helaas zien veel kopers van een appartement dit over het hoofd en komen vroeg of laat voor onaangename (financiële) verrassingen te staan.

Aandachtspunten bij aankoop appartement

Hieronder een uitgebreide opsomming van aandachtspunten waar een koper rekening mee moet houden bij aankoop van een appartement.

 • vraag de splitsingsakte, kadastrale gegevens en de huishoudelijke regels op
 • hoeveel stemmen heb je in de vergadering van eigenaren?
 • hoeveel moet je meebetalen aan de gezamenlijke schulden en lasten?
 • vraag de balans en de exploitatierekening van het afgelopen boekjaar op
 • vraag de begroting van het lopende – en komende boekjaar op
 • is de bouwkundige staat van het gehele complex goed?
 • is er een onderhoudsplan voor de komende jaren aanwezig?
 • hoe groot is het reservefonds voor groot onderhoud en zijn er binnenkort grote uitgaven te verwachten?
 • zijn er langlopende financiële verplichtingen door de VvE aangegaan?
 • heeft de verkoper zijn financiële verplichtingen voldaan?
 • zijn er beperkingen van overheidswege?
 • wat is het bestemmingsplan van de directe omgeving?
 • is er asbest in het appartement of het complex verwerkt?
 • zijn er loden drinkwaterleidingen in het gebouw aanwezig?

Sommige van deze aandachtspunten zijn moeilijk te achterhalen. Een “goed” gesprek met de voorzitter van de Vereniging van Eigenaren is vaak al voldoende om meer te weten te komen over het gehele appartement en de lopende V.v.E.

Lees ook de blog ‘Onverkoopbare appartementen’

Rol hypotheekadviseur bij kopen appartement

Ik ben ook van mening dat hypotheekadviseurs hun klanten moeten attenderen op de mogelijke “gevaren” bij het kopen van een appartement. Ik weet uit ervaring dat makelaars dit niet doen. Deze zijn zelfs in staat om appartementen te koop aan te bieden zonder dat er een actieve V.v.E. is. Ook veel hypotheekadviseurs doen hun ogen dicht terwijl zij juist een toegevoegde waarde kunnen zijn.

Een goede hypotheekadviseur zal ook de V.v.E. stukken doorlezen. Als ik twijfel heb over bepaalde stukken, dan leg ik deze voor bij een bank. Vooraf 100% zekerheid krijgen, is bijna niet mogelijk. Het is wel mogelijk om dit na te streven. Als iedereen goed zijn huiswerk doet, is de kans op financiële problemen klein. U bent in ieder geval gewaarschuwd.

Check de hypotheekrente van dit moment

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek