Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 7 februari 2019, 14:04 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #beleggen #economie

Laten we het eens hebben over beleggen. Sparen levert immers wel heeeel weinig op bij de huidige spaarrente, dus misschien dat beleggen dan toch wel een goed idee is voor een deel van je spaargeld. En dan? Welke keuzes moet je dan maken? Obligaties of aandelen, en van welke bedrijven/overheden, in welke sectoren en in welke landen dan?

Beleggingskeuzes maken

Om hierover zelf keuzes te maken heb je een 'beleggingsvisie' nodig. En laat ik maar heel eerlijk zijn: die heb ik niet. Wij hebben wel wat aandelen, al héél veel jaren en als je me vraagt welke zal ik je geen compleet antwoord kunnen geven. Google in elk geval, want die wilde mijn man graag kopen. En een aantal van die Nederlandse vaste waarden. Zit daar een beleggingsvisie achter? Als ik eerlijk ben: nee.

Luie belegger zonder aandacht

Ik ben een belegger zonder aandacht: wat ik heb staat daar goed en bij de belastingaangifte zie ik wel een keer wat er met de koersen gebeurd is. 

Regelmatig denk ik na over dat ik wel weer wat in beleggingen kan stoppen, maar vervolgens vervliegt die gedachte als ik besef dat ik dan beleggingskeuzes moet maken. Lui, gemakkelijk, ik weet het....

Luiaard

Beleggingsexpert van Bloemendaal

En dan te bedenken dat ik ooit, in een heel grijs verleden (we hebben het over bijna 25 jaar geleden...), de beleggingsexpert van de VSB Bank in Bloemendaal zou worden. Ik kreeg in het gloednieuwe kantoor een 'beleggingscorner' als adviesplek, met meerdere beeldschermen waarop koersen en grafieken getoond werden. Ging stage lopen bij de effectenbank van het concern. Klinkt best indrukwekkend maar eigenlijk had beleggen dus mijn aandacht niet echt. Of in ieder geval niet het nadenken over wat er zal gaan gebeuren, wel het indelen van een portefeuille enzo over soorten beleggingen enzo.

Visie gebaseerd op onzekerheden

Goed, ik kan hier dus wel iets gaan schrijven over mijn beleggingsvisie, maar die heb ik dus niet. Ik vind het allemaal te onzeker en onduidelijk om over na te denken. Houd meer van feitelijkheden en regels: als je dit doet gebeurt er dat. Een beetje autistisch misschien. 

Brexit en Trump

Gelukkig dan maar dat er genoeg mensen zijn die wél een visie hebben op beleggen. Die een gevoel hebben bij wat er gaat gebeuren en waarom dan. Wat het effect van de Brexit zal zijn op de economie en daarmee op de koersen. Die een idee hebben over de fratsen die Trump zal gaan uithalen en wat daar dan weer de gevolgen van zullen zijn. Op de wereldeconomie en op de beurzen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Beleggingsvisie 2019 van Evi van Lanschot, of naar die van de ING.

Beleggingsvisie 2019 Evi van Lanschot

Wat gaat de rente doen?

Nu gaat het op HomeFinance natuurlijk niet over beleggen, maar we doen wel van alles met rentes. We krijgen dan ook regelmatig vragen als 'wat gaat de rente doen?' Iedereen weet dat de rente extreem laag is en hoopt - of in elk geval de spaarder - dat die weer eens omhoog gaat. 

Voorspellen van toekomstige ontwikkelingen

Ook hier geldt natuurlijk dat wij ook niet weten wat de rente gaat doen. Kijken naar wat er is gebeurd en daar verklaringen voor zoeken is makkelijker dan voorspellingen doen over toekomstige ontwikkelingen. Zo kunnen we constateren dat de kapitaalmarktrente alleen maar verder daalt:

Kapitaalmarktrente 10 jrs staatslening

Wij wijten het aan de onzekerheid op de wereldmarkten. Er zijn natuurlijk altijd onzekerheden, maar op dit moment is het wel héél extreem met die Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China en de begrotingsperikelen van Trump. De rente in Amerika die door de Fed toch niet verhoogd wordt - ook al was dat eigenlijk wel de aangekondigde strategie.

Dus vraag je wat er gaat gebeuren? Dan kúnnen we een mooi verhaal ophangen maar uiteindelijk is de kern dat wij het ook niet weten. Natuurlijk niet. Als we het wel wisten waren we schathemeltjerijk.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.